Mazurek z kajmakiem sojowym

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kajmak – słodka i gęsta masa, w wersji podstawowej przygotowywana na bazie mleka i cukru, może być dodatkiem do wielu deserów, ale znam też takich, którzy wyjadają ją łyżką wprost ze słoika 🙂
Moja propozycja to mazurek z kajmakiem sojowym, bez dodatku mleka krowiego, który zrobiłam w kwadratowej blaszce o boku 24 cm.
Aż dziwne, że coś tak prostego może tak uzależniać 🙂 Polecam gorąco, ale na własną odpowiedzialność 😛 Moje ślinianki na samą myśl szaleją 🙂 

Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej (720)
3/4 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
150 gram margaryny bezmlecznej
2 żółtka jaj
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli 

Składniki na kajmak:
800 ml śmietanki sojowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki masła klarowanego

Dodatkowo do dekoracji:
suszone daktyle i owoce goji
płatki migdałowe

Wykonanie:
Przygotować ciasto: oba rodzaje mąki  dokładnie posiekać nożem z margaryną, dodać żółtka, cukier i sól i szybko zagnieść. Ciasto przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzonym ciastem wyłożyć blaszkę (można je rozwałkować, ja używam tylko rąk), zostawiając wyższe, około 2 centymetrów brzegi.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu zostawić w blaszce do ostygnięcia.

Przygotować kajmak: do garnka o grubym dnie wlać śmietankę, dodać cukier i łyżkę masła klarowanego i gotować na wolnym ogniu często mieszając przez około 2-3 godziny, aż masa dobrze zgęstnieje. Kropla kajmaku upuszczona na talerz nie może się rozlewać.
Ugotowaną masę odstawić do przestudzenia, następnie dodać 2 łyżki masła klarowanego i zmiksować na jednolitą masę.

Kajmak przełożyć na upieczone ciasto i dowolnie udekorować.

Prze-Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

6 Responses

  1. wow, sojowy kajmak!
    dla mnie to prawdziwa nowość!

    uwielbiam to, co kryje się pod słodkim kryptonimem 'masa krówkowa', ale taka sojowa wersja…jaka jest różnica w smaku? Jeśli w ogóle jakaś jest? 🙂

    no i chyba nigdy nie uświadczyłam na sklepowych półkach śmietanki sojowej, hm… może w jakimś sklepie ze zdrową żywnością? 😉

  2. dla mnie kajmak jest niestety za słodki i nigdy nie daję rady zjeść więcej niż tylko troszkę na spróbowanie 😉 ale swoją drogą taki sojowy musi być bardzo ciekawy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.