Delikatne ciasto z mąki gryczanej, domowe konfitury – jagody z cynamonem, i wiosna rozkwita całą pełnią! Zapraszam 🙂
Składniki na około 16 naleśników*:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka sojowego
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 jajka
szczypta soli
Wykonanie:
Jajka rozbić rózgą, dodać szczyptę soli, dalej ubijając dodawać po kolei połowę mąki, wodę, resztę mąki, mleko sojowe i olej. Ciasto dobrze wymieszać.
Naleśniki smażyć na suchej patelni.
Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
Moje naleśniki nadziałam domowymi konfiturami i polałam śmietanką sojową.
Smacznego 🙂
*zależnie od wielkości patelni
Mniam,ale smaczne! Chyba muszę pomyśleć nad zrobieniem gryczanych naleśników, będą zdrowsze 🙂
Pozdrawiam ciepło:)
Bardzo lubię gryczane. Świetnie wyglądają 🙂
Ooooo, naleśniki gryczane chodzą za mną, od kiedy jadłam je w naleśnikarni, której już niestety nie ma. Twoje wyglądają równie cudnie i pewnie równie cudnie smakują 🙂
ale ładniutki. muszę w końcu kupić tą mąkę 🙂
ja tez daję wodę gazowaną. Smakowite naleśniczki mniam, mniam
Majana – gorąco zachęcam, będą na pewno inne 🙂
slyvvia – dziękuję 🙂
Monika – wyglądają i smakują wyśmienicie, spróbuj sama się przekonać 🙂
wilczyca-Aga – 🙂
to dzięki wodzie mają te pęcherzyki 🙂
Kaś – musisz :)))
Właśnie szukałam sprawdzonego przepisu na naleśniki gryczane 🙂 Dobrze że tu trafiłam, będę miała na wieczor jak znalazł 🙂