Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Naleśniki gryczane

Delikatne ciasto z mąki gryczanej, domowe konfitury – jagody z cynamonem, i wiosna rozkwita całą pełnią! Zapraszam 🙂

Składniki na około 16 naleśników*:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka sojowego
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie:
Jajka robić rózgą, dodać szczyptę soli, dalej ubijając dodawać po kolei połowę mąki, wodę, resztę mąki, mleko sojowe i olej. Ciasto dobrze wymieszać.
Naleśniki smażyć na suchej patelni.

Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
Moje naleśniki nadziałam domowymi konfiturami i polałam śmietanką sojową.

Smacznego 🙂

*zależnie od wielkości patelni 

  1. Odpowiedz

    Mniam,ale smaczne! Chyba muszę pomyśleć nad zrobieniem gryczanych naleśników, będą zdrowsze 🙂
    Pozdrawiam ciepło:)

  2. Odpowiedz

    Bardzo lubię gryczane. Świetnie wyglądają 🙂

  3. Odpowiedz

    Ooooo, naleśniki gryczane chodzą za mną, od kiedy jadłam je w naleśnikarni, której już niestety nie ma. Twoje wyglądają równie cudnie i pewnie równie cudnie smakują 🙂

    • Kaś, 2012-04-19, 10:02

    Odpowiedz

    ale ładniutki. muszę w końcu kupić tą mąkę 🙂

  4. Odpowiedz

    ja tez daję wodę gazowaną. Smakowite naleśniczki mniam, mniam

  5. Odpowiedz

    Majana – gorąco zachęcam, będą na pewno inne 🙂

    slyvvia – dziękuję 🙂

    Monika – wyglądają i smakują wyśmienicie, spróbuj sama się przekonać 🙂

    wilczyca-Aga – 🙂
    to dzięki wodzie mają te pęcherzyki 🙂

    Kaś – musisz :)))

  6. Odpowiedz

    Właśnie szukałam sprawdzonego przepisu na naleśniki gryczane 🙂 Dobrze że tu trafiłam, będę miała na wieczor jak znalazł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.