Naleśniki gryczane

Delikatne ciasto z mąki gryczanej, domowe konfitury – jagody z cynamonem, i wiosna rozkwita całą pełnią! Zapraszam 🙂

Składniki na około 16 naleśników*:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka sojowego
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie:
Jajka rozbić rózgą, dodać szczyptę soli, dalej ubijając dodawać po kolei połowę mąki, wodę, resztę mąki, mleko sojowe i olej. Ciasto dobrze wymieszać.
Naleśniki smażyć na suchej patelni.

Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
Moje naleśniki nadziałam domowymi konfiturami i polałam śmietanką sojową.

Smacznego 🙂

*zależnie od wielkości patelni 

Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane na talerzu

7 komentarzy do “Naleśniki gryczane”

  1. Ooooo, naleśniki gryczane chodzą za mną, od kiedy jadłam je w naleśnikarni, której już niestety nie ma. Twoje wyglądają równie cudnie i pewnie równie cudnie smakują 🙂

    Odpowiedz
  2. Majana – gorąco zachęcam, będą na pewno inne 🙂

    slyvvia – dziękuję 🙂

    Monika – wyglądają i smakują wyśmienicie, spróbuj sama się przekonać 🙂

    wilczyca-Aga – 🙂
    to dzięki wodzie mają te pęcherzyki 🙂

    Kaś – musisz :)))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz