Mazurek bezowy z daktylami i płatkami migdałowymi

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Banalnie prosty, szybki i przesłodki mazurek. 
Znalazłam go u buruuberii, dokonałam małych zmian. 
Mazurek może nie wygląda jak marzenie, ale wart jest bicia piany. Polecam 🙂

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24 cm:
4 białka jaj (100 gram)
8 łyżek cukru pudru
4 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
10 daktyli
1/2 szklanki płatków migdałowych

Do dekoracji:
suszone daktyle i owoce goji 
Wykonanie: 
Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę.
Daktyle pokroić wszerz na niezbyt drobne kawałki.
Oba rodzaje cukru wymieszać.

Białka jaj ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając masę mikserem.
Na koniec dodać pokrojone daktyle, płatki migdałowe i skórkę z cytryny i wymieszać delikatnie łyżką. 

Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 stopni Celsjusza. 
Piec 15 minut w temperaturze 140 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 125 stopni i piec dalej przez 30 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić mazurek do całkowitego wystygnięcia. 
Wierzch dowolnie udekorować. 
Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

Babka cytrynowa

Babka jaka jest każdy widzi – kształtna, słodka i dobrze wyrośnięta. Ta dodatkowo jest z nutą cytryny, kwaśny posmak ładnie łamie słodycz

Mazurek z kajmakiem sojowym

Kajmak – słodka i gęsta masa, w wersji podstawowej przygotowywana na bazie mleka i cukru, może być dodatkiem do wielu deserów, ale

Barszcz czerwony

Pyszny barszcz czerwony z dodatkiem kwasu buraczanego. Wyborny smak i zapach, piękny kolor. Prosto ale uroczyście. Idealne danie na stół Wielkanocny. Zapraszam

4 Responses

  1. DarkANGELika – za mną ciasta bezowe wręcz biegają ostatnio :)))
    mam nadzieję, że w końcu się zmęczą, bo nie łatwo im nie ulec 🙂

    Amy – ja jestem za to mazurkowa panienka i co roku szukam nowych wrażeń 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.