TEN czas, na TEN tort, z TĄ Panią, dla TEGO Mężczyzny.
Pomysł na dekorację zaczerpnęłam z sieci, smakowita reszta powstała na specjalną, coroczną prośbę Jubilata 🙂
Składniki na ciasto o średnicy 21 cm:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 1/2 szklanki maki orkiszowej (650)
1 1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki kawy espresso
1 1/2 szklanki mleka ryżowego
100 gram czekolady gorzkiej (70%)
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na masę:
2 szklanki kawy espresso
2 budynie bez cukru (na 1/2 litra mleka)
6-8 łyżek mleka ryżowego w proszku
4 łyżki cukru
200 gram czekolady gorzkiej (70%)
250 gram margaryny bezmlecznej
Dodatkowo:
woda mineralna do nasączenia ciasta
Wykonanie:
Przygotować ciasto: wymieszać w naczyniu składniki suche – oba rodzaje mąki, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
Zaparzyć espresso. Do gorącej kawy włożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, odczekać około 1 minuty, wymieszać (czekolada ładnie się rozpuści) i odstawić do przestygnięcia.
Ubić jajka na puszystą pianę, dalej ubijając wlać powoli olej, mleko ryżowe i wanilię. Dodać mieszankę kawową, mączną i dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej margaryną bezmleczną i posypaną kaszą manną.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza przez 1 godziną, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek po wetknięciu i wyjęciu z ciasta powinien być suchy).
Ciasto zostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę: zaparzyć espresso.
1 1/2 szklanki kawy wlać do małego garnka, wymieszać z cukrem i mlekiem ryżowym w proszku i zagotować. Pozostałe 1/2 szklanki kawy przestudzić i wymieszać z budyniami. Dalej budyń gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Do gorącego budyniu włożyć połamaną na małe kawałki czekoladę, odczekać około 30 sekund i dokładnie wymieszać (czekolada ładnie się rozpuści :).
Ugotowany budyń z wmieszaną czekoladą przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do przestudzenia (dzięki folii na budyniu nie zrobi się twardy kożuch).
Margarynę o temperaturze pokojowej ubić mikserem na gładką masę, dodawać stopniowo przestudzony budyń i ubijać, aż do połączenia składników.
Przygotować tort: ciasto przekroić wzdłuż na 3 części, każdą z nich osobno nasączyć wodą.
Na paterze do tortu układać nasączone ciasto, warstwę masy, nasączone ciasto, warstwę masy i nasączone ciasto. Wierzch i boki ciasta posmarować masą, wygładzić i dowolnie udekorować.
Smacznego 🙂
Tort wygląda obłędnie! Mniam:)
Urocza dekoracja. A tort na pewno pycha!
Genialne !
ale bajerancki ten tort – taki wystawny!
idealny!
Dekoracja jest rozkoszna, a reszta bardzo smakowita 🙂
genialny <3
Wspaniały!
Tort kawowy od jakiegoś czasu chodzi po mojej łakomej głowie 🙂
Śliczniutki ten torcik 🙂