Tort kawowo – czekoladowy

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

TEN czas, na TEN tort, z TĄ Panią, dla TEGO Mężczyzny. 
Pomysł na dekorację zaczerpnęłam z sieci, smakowita reszta powstała na specjalną, coroczną prośbę Jubilata 🙂

Składniki na ciasto o średnicy 21 cm:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 1/2 szklanki maki orkiszowej (650)
1 1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki kawy espresso
1 1/2 szklanki mleka ryżowego
100 gram czekolady gorzkiej (70%)
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na masę:

2 szklanki kawy espresso
2 budynie bez cukru (na 1/2 litra mleka)
6-8 łyżek mleka ryżowego w proszku 
4 łyżki cukru
200 gram czekolady gorzkiej (70%)
250 gram margaryny bezmlecznej 

Dodatkowo:
woda mineralna do nasączenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować ciasto: wymieszać w naczyniu składniki suche – oba rodzaje mąki, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.

Zaparzyć espresso. Do gorącej kawy włożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, odczekać około 1 minuty, wymieszać (czekolada ładnie się rozpuści) i odstawić do przestygnięcia.

Ubić jajka na puszystą pianę, dalej ubijając wlać powoli olej, mleko ryżowe i wanilię. Dodać mieszankę kawową, mączną i dobrze wymieszać.

Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej margaryną bezmleczną i posypaną kaszą manną.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza przez 1 godziną, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek po wetknięciu i wyjęciu z ciasta powinien być suchy).

Ciasto zostawić do ostygnięcia.


Przygotować masę:
zaparzyć espresso.

1 1/2 szklanki kawy wlać do małego garnka, wymieszać z cukrem i mlekiem ryżowym w proszku i zagotować. Pozostałe 1/2 szklanki kawy przestudzić i wymieszać z budyniami. Dalej budyń gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 

Do gorącego budyniu włożyć połamaną na małe kawałki czekoladę, odczekać około 30 sekund i dokładnie wymieszać (czekolada ładnie się rozpuści :).

Ugotowany budyń z wmieszaną czekoladą przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do przestudzenia (dzięki folii na budyniu nie zrobi się twardy kożuch).

Margarynę o temperaturze pokojowej ubić mikserem na gładką masę, dodawać stopniowo przestudzony budyń i ubijać, aż do połączenia składników. 

Przygotować tort: ciasto przekroić wzdłuż na 3 części, każdą z nich osobno nasączyć wodą.

Na paterze do tortu układać nasączone ciasto, warstwę masy, nasączone ciasto, warstwę masy i nasączone ciasto. Wierzch i boki ciasta posmarować masą, wygładzić i dowolnie udekorować.
Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

9 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.