Gofry tradycyjne

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Gofry tradycyjne, czyli takie klasyczne prawie zupełnie, prawie, bo przygotowywane z mąki pełnoziarnistej.

Bardzo chrupkie, leciutkie i oczywiście pyszne. W sam raz na śniadanie w towarzystwie nie tylko owoców i kawy 🙂

Składniki na około 8 gofrów*:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 szklanki mleka ryżowego
1/2 szklanki oleju ryżowego
szczypta soli

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą.

Żółtka jaj ubić z na puszystą masę, wlewać powoli olej i mleko i cały czas ubijać.
Dalej ubijając masę dodawać stopniowo mieszankę mączną.
Ubić białka jaj na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką w ciasto.

Piec gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

*ilość gofrów zależna od wielkości gofrownicy

Gofry tradycyjne
Gofry tradycyjne

PODOBNE POSTY

10 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.