Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Gofry tradycyjne

Gofry tradycyjne, czyli takie klasyczne prawie zupełnie, prawie, bo przygotowywane z mąki pełnoziarnistej.

Bardzo chrupkie, leciutkie i oczywiście pyszne. W sam raz na śniadanie w towarzystwie nie tylko owoców i kawy 🙂

Składniki na około 8 gofrów*:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 szklanki mleka ryżowego
1/2 szklanki oleju ryżowego
szczypta soli

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą.

Żółtka jaj ubić z na puszystą masę, wlewać powoli olej i mleko i cały czas ubijać.
Dalej ubijając masę dodawać stopniowo mieszankę mączną.
Ubić białka jaj na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką w ciasto.

Piec gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

*ilość gofrów zależna od wielkości gofrownicy

Gofry tradycyjne

Gofry tradycyjne

  1. Odpowiedz

    Wspaniałe gofry! No i te malinki do nich. Super:)

  2. Odpowiedz

    sliczne zdjecie, gofry bajeczne.

  3. Odpowiedz

    A mnie ostatnio gofrownica nie lubi…

    • Olga, 2012-09-09, 11:16

    Odpowiedz

    Cudownie wyglądają! Aż chce się wgryźć w ekran komputera 😀

  4. Odpowiedz

    Wyglądają tak przyjemnie chrupiąco ;).

  5. Odpowiedz

    gofry!
    mnie zawsze kojarzą się z wakacjami na d morzem..

  6. Odpowiedz

    Ale apetyczne. 🙂 Skusiłabym się na takie gofry o poranku!

  7. Odpowiedz

    Uwiebiam, gofry!!! Twoje wyglądaja baardzo smakowicie:-)

    • Basia, 2012-09-10, 04:19

    Odpowiedz

    Lecę robić gofry, bo od samego patrzenia zrobiłam się głodna!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Ivka, 2012-09-12, 19:08

    Odpowiedz

    Pyszne goferki, zaserwowałabym z bitą śmietaną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.