Tarta marchewkowa z kurkami

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Delikatna, kremowa konsystencja. Wyrazisty smak, ale nie marchwi, raczej gałki muszkatołowej i kurek. Do tego przepisu na pewno będę wracała!

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1/2 szklanki mąki gryczanej
100 gram klarowanego masła
1 jajko
2-4 łyżek zimnej wody
1 łyżeczka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
1/2 kg marchwi
2 łyżki wody
1 jajko
1/2 szklanki śmietany sojowej
4 łyżki oleju ryżowego
1 1/2 szklanki świeżych kurek
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz ziołowy i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Dodatkowo do podania:
śmietana sojowa 
natka pietruszki

Wykonanie:
Przygotować ciasto: oba rodzaje mąki i sól wsypać do naczynia (maszynowcy do dzierży), dodać pokrojone na małe kawałki masło i miksować, aż masa będzie miała konsystencje drobnej kaszy.
Dodać rozbełtane jajko, sok z cytryny i zimną wodę i wyrabiać, aż masa zbije się w jedną kulę.

Ciastem wyłożyć formę do pieczenia (ja robię to używając rąk, ale można też je rozwałkować), brzegi wyłożyć na wysokość około 2 cm. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotować nadzienie: kurki oczyścić, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kurki, aż do całkowitego odparowania płynu.

Marchew ugotować do miękkości (najlepiej w parowarze) i zmiksować blenderem, dodając 2 łyżki wody. Dodać rozbełtane jajko, śmietanę sojową i przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać przesmażone kurki i jeszcze raz wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i zapiekać przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i dalej zapiekać tartę przez około 25 minut, we wcześniej podanej temperaturze.

Podawać na gorąco z kapką śmietany sojowej i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

Pierogi pieczone z mięsem

Fenomenalne ciasto! Takie pierogi „chodziły za mną” bardzo długo, ale nie udało mi się stworzyć wersji godnej powtórzenia. Ta propozycja koronuje moje

10 Responses

  1. To połączenie smaków świetne! Marchewkę kocham, ale nigdy nie wpadłabym aby łączyć ja z kurkami i to na cieście. Fantastyczny pomysł, Kawa:).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.