Risotto z kurkami i cebulą

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
risotto z kurkami

Taki obiad mogłabym jeść co drugi dzień, aż do znudzenia 🙂 
Dlatego kiedy jest sezon na kurki, i kiedy tylko uda mi się dostać/zebrać parę sztuk, zaczynam szaleństwa z tymi pomarańczowymi grzybami w tle.  
Dziś było risotto, jutro czeka już na realizację tarta. 
Chwilo! Trwaj! 
Choć trafniej byłoby napisać – kurki! nie kończcie się zbyt wcześnie 🙂

Składniki na 4 porcje:
1 1/2 szklanki brązowego ryżu
3 szklanki świeżych kurek
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju
1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki startego żółtego sera bez laktozy
1 1/2 – 2 szklanek wody
sól i pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:
Kurki i cebule drobno posiekać. Ryż dobrze opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie.

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż ładnie się zeszkli. Dodać pokrojone kurki i smażyć je przez około 10 minut, często mieszając.
Dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz ziołowy, zamieszać i zaraz dodać ryż.
Wymieszać, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem przez około 25 minut, aż ziarnka ryżu będą miękkie. Od czasu do czasu mieszać sprawdzając twardość ryżu. W czasie duszenia, kiedy cały płyn odparuje, a ryż nadal będzie twardy, dolewać wodę, nie więcej niż 1/2 szklanki na raz.

Posiekać drobno natkę pietruszki i zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.
Do gotowego risotto dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser i całość wymieszać.

Podawać od razu.
Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

Pierogi pieczone z mięsem

Fenomenalne ciasto! Takie pierogi „chodziły za mną” bardzo długo, ale nie udało mi się stworzyć wersji godnej powtórzenia. Ta propozycja koronuje moje

Tarta marchewkowa z kurkami

Delikatna, kremowa konsystencja. Wyrazisty smak, ale nie marchwi, raczej gałki muszkatołowej i kurek. Do tego przepisu na pewno będę wracała! Składniki na

4 Responses

  1. Maggie – masz rację! do risotto nie używa się płukanego ryżu.
    w ten sposób dowiedziałam się, że umiem zrobić świetny pilaw, dzięki 🙂

    slywia – 🙂

    Majana – na pewno 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.