Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Makaron z zieloną fasolką, czarnymi oliwkami i innymi pysznymi dodatkami

Przepis na obiad prosty i pyszny – dowolny makaron, zielona fasolka szparagowa, czarne oliwki dla kontrastu, sezam i sos sojowy dla smaku. Ja podaję ten makaron z mieszaniną sałat. Polecam 🙂 

Składniki na 4-6 porcji:
1 kg zielonej fasolki szparagowej
1 mały słoik czarnych oliwek
3 łyżki sezamu
3 łyżki sosu sojowego
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 opakowanie makaronu

Wykonanie:
Fasolkę szparagową przyciąć na długość około 3-4 cm i ugotować na parze przez około 12 minut, aż będzie miękka, ale nadal chrupka.

W tak zwanym międzyczasie ugotować makaron al dente i odcedzić.

Oliwki pokroić na plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać sezam i uprażyć go na złoty kolor.
Dodać pokrojone oliwki (uwaga: sezam zacznie strzelać), ugotowaną fasolkę szparagową i całość polać sosem sojowym.

Smażyć mieszając przez około 2 minuty, aż składniki ładnie się połączą. 
Dodać ugotowany makaron, dobrze zamieszać i krótką chwilę podsmażyć.

Podawać od razu.

Smacznego 🙂

    • Basia, 2012-08-22, 20:14

    Odpowiedz

    Patrząc na zdjęcia zrobiłam się głodna i przypomniał mi się smak dzieciństwa!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

  1. Odpowiedz

    Makaron kocham pod każda postacią, ale za oliwki podziękuję, są okropne!;)

    Zapraszam d siebie;)

  2. Odpowiedz

    kawo, Kochana moja siostro!
    za to jak pysznie gotujesz i robisz ze mną torty, i zawodowo fotografujesz, i prowadzisz ekstra bloga nominowałam Cię na swoim blogu:)
    czuj się wyróżniona:)

  3. Odpowiedz

    Wygląda wprost przepysznie! I popieram stosowanie oleju rzepakowego do smażenia – to najzdrowszy z olejów, lepszy nawet od oliwy z oliwek, która jest wszechobecna na blogach 🙂

  4. Odpowiedz

    Basia – smacznego i na zdrowie 🙂

    GrowingUp – podobno do wszystkiego trzeba dorosnąć, nawet do oliwek, jesteś młoda, masz czas :)))

    mrufkazet – dziękuję pięknie, czuję się wyróżniona i na tym chyba muszę poprzestać, goniąc w przysłowiową piętkę 🙂
    ale dziękuję :*

    ladyfromspace – smażenie na oliwie z oliwek? nie zauważyłam..
    ja dostaję od czasu do czasu olejowego zwrotu, teraz po oleju ryżowym czas na rzepakowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.