Kukurydziane pancakes z jabłkiem

 

Pancakes kukurydziane są tak dobre, że Mężczyzna nakazał mi je opatentować, co niniejszym czynię 🙂
Patentuję i przekazuję dalej 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 1 duża kolba kukurydzy
  • 1 duże jabłko

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać składniki suche – oba rodzaje mąki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.
Następnie w drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem i mlekiem.

Kukurydzę ściąć nożem w kolby. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wlać składniki mokre do mieszanki mącznej i dobrze wymieszać. Dodać kukurydzę i starte jabłko i jeszcze raz wymieszać.

Placuszki smażyć z obu stron na suchej patelni.

Pancakes podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, oj słodziutko 🙂

Smacznego 🙂

Kukurydziane pancakes z jabłkiem

6 komentarzy do “Kukurydziane pancakes z jabłkiem”

Dodaj komentarz