Gofry z jabłkiem dla dzieci

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dziecinnie proste i ulubione przez dzieci gofry z jabłkiem.

Trzeba je dobrze wypiec, żeby były chrupkie i zjadać jeszcze mocno ciepłe. Poza tym, nic dodać, nic ująć 🙂

Składniki na 8 gofrów*:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
1 jajko
2 łyżki oleju ryżowego
3/4 szklanki mleka ryżowego
1 duże jabłko

Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju ryżowego do smarowania gofrownicy

Wykonanie:
Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie trzeba ich obierać).
Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać starte jabłka i połączyć w jednolitą masę.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i lekko naoliwionej gofrownicy przez około 6 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

*ilość gofrów zależna od wielkości gofrownicy

Gofry z jabłkiem

PODOBNE POSTY

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.