Keks dyniowy z jabłkiem i daktylami

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Keks dyniowy z jabłkiem i daktylami to jest ciężkie ciasto, żadna tam pianka. Ciężkie i wilgotne,  dzięki dużej ilości puree z dyni i jabłkom krojonym na spore kawałki. Znika szybko, więc zdecydowanie do powtórzenia 🙂

Składniki na 1 keksówkę o długości 30cm:
1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki puree z dyni
2 jajka
1/3 szklanki oleju ryżowego
1 duże jabłko
1/2 szklanki suszonych daktyli

Wykonanie:
Jabłko obrać i pokroić na ośemki, a następnie każdy kawałek jeszcze na pół, czyli niezbyt drobno.
Daktyle pokroić w plasterki o grubości około 1/2 cm.

W naczyniu wymieszać mąkę, cynamon, kardamon, proszek do piecznenia i sól.
W drugim, większym naczyniu wymieszać rózgą jajka z cukrem, następnie dodać puree z dyni i olej i dokładnie wymieszać.
Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać. Dodać pokrojone jabłko i daktyle i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek po wetknięciu i wyjęciu z ciasta powinien być suchy).

Ciasto ładnie urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opadniem jest to normą przy tego rodzaju ciężkich ciastach.

Odstawić na kratkę do przestudzenia.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.