Naleśniki szpinakowe

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Naleśniki ze szpinakiem – to szpinak w wersji dla tych, którzy wcale nie przepadają za tym zielonym smakołykiem. Przynajmniej moje Dziecko zjada te naleśniki szybciej niż ja je smażę, a ja raduję się widokiem i świadomością przyjemnie przyswajanych składników mineralnych i witamin. Polecam 🙂

Składniki na 4 porcje:
400 gram świeżego szpinaku
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 1/2 szklanki mleka owsianego
1/2 szklanki wody
2 jajka
4 łyżki oleju ryżowego
sól i pieprz ziołowy do smaku
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Wykonanie:
Szpinak umyć, zalać 1/2 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Całość zmiksować i odstawić do przestudzenia.
Do przestudzonego szpinaku dodawać kolejno i ubijać rózgą 2 jajka, mleko owsiane, mąkę, olej ryżowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.

Naleśniki smażyć z obu stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

3 Responses

  1. Paula78 – patelnia do naleśników, średnica 20cm
    pierwszy naleśnik podsmaż nieco dłużej, z kolejnymi jest już łatwiej ciasto jest bardzo delikatne i smak wynagradza trudy, więc nie ustawaj w próbach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.