Naleśniki ze szpinakiem – to szpinak w wersji dla tych, którzy wcale nie przepadają za tym zielonym smakołykiem. Przynajmniej moje Dziecko zjada te naleśniki szybciej niż ja je smażę, a ja raduję się widokiem i świadomością przyjemnie przyswajanych składników mineralnych i witamin. Polecam 🙂
Składniki na 4 porcje:
400 gram świeżego szpinaku
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 1/2 szklanki mleka owsianego
1/2 szklanki wody
2 jajka
4 łyżki oleju ryżowego
sól i pieprz ziołowy do smaku
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Szpinak umyć, zalać 1/2 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Całość zmiksować i odstawić do przestudzenia.
Do przestudzonego szpinaku dodawać kolejno i ubijać rózgą 2 jajka, mleko owsiane, mąkę, olej ryżowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Naleśniki smażyć z obu stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
nie wiem jakk Ci wyszły….mi sie rozwalały i w ogóle taka mazia powstała buuu a na jakiej patelni smazysz? srednica 20cm?
Paula78 – patelnia do naleśników, średnica 20cm
pierwszy naleśnik podsmaż nieco dłużej, z kolejnymi jest już łatwiej ciasto jest bardzo delikatne i smak wynagradza trudy, więc nie ustawaj w próbach 🙂
Proste i smaczne 😉 Robiłam te naleśniki już kilka razy 🙂