Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszką i śliwką

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Gorzka czekolada i orzechy laskowe to główne składniki tej tarty. Gruszki i śliwki stanowią przysłowiową kropkę nad i. Wspomnę jeszcze, że ciasto kruche zrobiłam w innej kolejności niż zazwyczaj (szczegóły poniżej) i powstało coś pysznego! 
Uwielbiam w taki sposób poprawiać sobie humor! 🙂

Składniki na ciasto:
140 gram margaryny o temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
1 szk mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 mąki żytniej 720
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Składniki na nadzienie:
60 gram masła klarowanego
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 gram mielonych orzechów laskowych
40 gram grubo posiekanych orzechów laskowych
100 gram czekolady gorzkiej
6-8 małych gruszek
8-10 małych śliwek

Wykonanie:
Przygotować ciasto: margarynę zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, zmiksować, dodać wszystkie rodzaje mąki i szybko wymieszać (ja używałam miksera), żeby ciasto połączyło się w kulę.
Formę na tartę wyłożyć ciastem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Przygotować nadzienie: czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki obrać i pokroić na ósemki. Śliwki przepołowić.
Masło klarowane rozpuścić, dodać mąkę, kakao, orzechy i startą czekoladę i dokładnie wymieszać (jeżeli masa jest zbyt sypka można dodać 1-2 łyżki wody).
Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód tarty, zostawiając 3-4 łyżki do przykrycia owoców.
Na masie czekoladowo-orzechowej ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu) oraz gruszki i przykryć pozostałą częścią masy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

5 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.