Muffiny z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

Słodko i kwaśno, kolorowo i apetycznie. Zapraszam na pyszne muffiny! 🙂

Składniki na 12 muffin:

Składniki suche:
1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki cukru trzcinowego

Składniki mokre:
2 jajka
1 szklanka mleka sojowego
1/4 szklanki oleju ryżowego

Dodatkowo:
1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki
3/4 szklanki czipsów z białej czekolady

Wykonanie:
W osobnych naczyniach dokładnie wymieszać składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych i niezbyt dokładnie wymieszać. Dodać szklankę porzeczki i pół szklanki chipsów czekoladowych i pobieżnie zamieszać.

Przełożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek, na wierzchu posypać każdą muffinę resztą porzeczek i czekoladowych chipsów.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio

6 komentarzy do “Muffiny z czerwoną porzeczką i białą czekoladą”

Dodaj komentarz