Gofry ryżowe

Ach jakie fajne mieliśmy śniadanie!
Znowu gofry ale tym razem – wyjątkowe bo to są gofry ryżowe posypane porzeczką – czerwoną, i jednocześnie słodko-kwaśną. Dla chętnych, dodatkowo, syrop z agawy. Na samą myśl moje ślinianki przystępują do pracy 🙂
A Was zapraszam do udania się po gofrownicę i życzę smacznego 🙂

Składniki na około 10 gofrów ryżowych *:
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
szklanka kleiku ryżowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżka cukru waniliowego
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 szklanki mleka ryżowego
4 łyżki roztopionego masła klarowanego

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z kleikiem, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem waniliowym.
Równolegle w drugim naczyniu wymieszać żółtka z mlekiem ryżowym i roztopionym masłem klarowanym.
Następnie wlać składniki mokre do suchych i dobrze wymieszać.
A na koniec ubić białko jaja i delikatnie wmieszać w ciasto.

Gofry ryżowe piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

*ilość gofrów ryżowych zależna od wielkości gofrownicy

gofry ryżowe
gofry ryżowe z czerwoną porzeczką

7 komentarzy do “Gofry ryżowe”

Dodaj komentarz