Ach jakie fajne mieliśmy śniadanie!
Znowu gofry ale tym razem – wyjątkowe bo to są gofry ryżowe posypane porzeczką – czerwoną, i jednocześnie słodko-kwaśną. Dla chętnych, dodatkowo, syrop z agawy. Na samą myśl moje ślinianki przystępują do pracy 🙂
A Was zapraszam do udania się po gofrownicę i życzę smacznego 🙂
Składniki na około 10 gofrów ryżowych *:
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
szklanka kleiku ryżowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżka cukru waniliowego
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 szklanki mleka ryżowego
4 łyżki roztopionego masła klarowanego
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z kleikiem, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem waniliowym.
Równolegle w drugim naczyniu wymieszać żółtka z mlekiem ryżowym i roztopionym masłem klarowanym.
Następnie wlać składniki mokre do suchych i dobrze wymieszać.
A na koniec ubić białko jaja i delikatnie wmieszać w ciasto.
Gofry ryżowe piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
*ilość gofrów ryżowych zależna od wielkości gofrownicy
Ciekawy pomysł 🙂 Na zdjęciu wyglądają na chrupiące, więc chyba wypróbuję 🙂
Również robiłam w weekend gofry:), ale biszkoptowe:) Twoje wyglądają na baaardzo chrupiące:) Podobają mi się:)
Ryżowych jeszcze nie jadłam;)
Faktycznie zdają się baaaardzo chrupiące 🙂
uwielbiam gofry, ale ryzowych jeszcze nie jadłam. pozdrawiam! 🙂
Ryżowych gofrów nigdy nie jadłam. Pięknie i smacznie wyglądają.
Pozdrowienia:)
polecam gorąco! 🙂