Nie wiem jak Wy macie ale ja osobiście uwielbiam połączenie smaków słodko-słone ! A te ciasteczka migdałowe są zarazem delikatne i kruche, więc znajdziecie tutaj wszystko czego potrzeba do udanego podgryzania. Jeśli tylko możesz jeść orzechy, to migdałowa nuta zagra Ci w brzuchu.
Proszę dłużej mnie czekać tylko się częstować 🙂
Składniki potrzebne na 24 ciasteczka migdałowe (1 blaszka):
- 1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 1/2 szklanki mąki pszennej (550)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- Pół szklanki migdałów solonych
- 50 gram gorzkiej czekolady
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 gram masła klarowanego o temperaturze pokojowej
- 1 jajko
Wykonanie:
Po pierwsze należy posiekać drobno migdały – solone* i czekoladę.
Następnie w naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, płatki owsiane, rozdrobnione migdały, sodę, cukier, sól). Kolejno należy dodać masło klarowane i jajko, następnie szybko połączyć w jedną kulę. Dodać posiekaną czekoladę i sprawnie wmieszać ją w ciasto.
Teraz możemy już kolejno formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je lekko i na koniec układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na koniec pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut lub do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka migdałowe podawać po ostudzeniu, jest tendencja że jemy je jeszcze gorące z obawy że zabraknie 😉 Dlatego moim zdaniem, można od razu przygotować 2 blaszki, wtedy dla wszystkich wystarczy 🙂
Smacznego!
*mój sposób na siekanie migdałów – włożyć migdały do torebki, torebkę położyć między ścierkę kuchenną i pokruszyć migdały używając tłuczka do mięsa. Sposób skuteczny, nie brudzący.
Poproszę jedno takie cudne ciasteczko do kawy:)
i ja lubię słodko – słone
i nie tylko do chrupania
Fajne połączenie smaków. Ciasteczka musza być pyszne i chrupiące:)
solone migdały w ciasteczkach? Zaciekawiło mnie to 🙂
proszę się częstować 🙂
połączenie smaku słonego i słodkiego daje niesamowity efekt – tego trzeba spróbować 🙂