Wielbicielom ciasta kruchego i szpinaku szczerze polecam 🙂
Składniki na tartę o średnicy 25 cm:
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1/2 szklanki maki pszennej (550)
60 gram masła klarowanego (zimnego)
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg szpinaku
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 łyżka oleju
Sos:
2 szklanki mleka sojowego
40 gram masła klarowanego
6 łyżek mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 jajko
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotować nadzienie: liście szpinaku umyć, osuszyć, pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak i mieszać go, aż liście zwiędną. Zestawić z ognia i odcisnąć ewentualny nadmiar wody. Dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić.
Przygotować ciasto: w misce wymieszać oba rodzaje mąki i sól, dodać zimne masło i posiekać je nożem, mieszając z mąką. Dodać rozbełtane jajko i szybko zagnieść ciasto ręką.
Wyłożyć ciastem formę na tartę, brzegi wykładając na wysokość około 1 cm.
Nakłuć ciasto widelcem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Przygotować sos: w małym garnku rozpuścić masło klarowane, dodać mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Cały czas trzymając garnek na ogniu wlewać stopniowo mleko sojowe i mieszać rózgą do otrzymania kremowej konsystencji. Zagotować i zestawić z ognia. Dodać rozbełtane jajko i szybko wymieszać rózgą.
Na podpieczony spód wyłożyć 3/4 szpinaku, wylać 3/4 sosu i lekko zmieszać i wyrównać łyżką, wyłożyć resztę szpinaku, na wierzch wyłożyć resztę sosu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do ładnego zrumienienia wierzchu tarty.
Smacznego 🙂
Smakowicie 🙂
Jakoś rzadko jadam szpinak, bo u mnie nikt nie chce go jeść. A Twoja tarta bardzo mi się podoba 🙂
Majana – może szpinak nieco zakamuflujesz, np. w cieście naleśnikowym, a potem, po "polubieniu" odkryjecie nowe możliwości i smaki 🙂
Muszę ją zrobić!:)
Elexis – musisz 🙂