Ta zapiekanka jest cudna! Ja zachwycona, Mężczyzna zachwycony, Dziecko zachwycone!
Zapisuję przepis, bo robię ją po raz kolejny i na razie pamiętam, a potem może być różnie 😉
Zróbcie ją choć raz i nie żałujcie koperku! 🙂
Składniki na 4 porcje:
1 średni kalafior
1 średnia cebula
2 łyżki klarowanego masła
3-4 jajka
1/2 szklanki drobno posiekanego koperku
1 łyżka świeżo utartych ziaren kolendry
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
drobno posiekany koperek do dekoracji
Wykonanie:
Kalafior oczyścić, umyć i udusić w parowarze przez około 15 minut lub ugotować na chrupko.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła klarowanego.
Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.
Naczynie żaroodporne posmarować resztą masła klarowanego, kalafior podzielić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu, posypać zeszkloną cebulą i koperkiem.
W oddzielnym naczyniu rozbić jajka i ubić je z przyprawami, polać kalafior.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Zapiekankę podawać na gorąco, posypując obficie koperkiem.
Smacznego 🙂
musi fajnie smakować;)
uwielbiam kalafior, ale nie lubię gdy ktoś podaje mi go w przekombinowanej postaci. dlatego też Twoją zapiekankę wsunęłabym w oka mgnieniu w pochwale prostoty jej wykonania – przecież to musi być pyszne!
jakiś pomysł, czym zastąpić koperek, żeby równie fajnie smakowało? Ja uwielbiam, ale moja córka nie tknie…:-(
Mężczyzna i dziecko jednocześnie:) To MUSI być pyszne! Też tak robię:), tylko nie używałam kolendry i klarowanego masła.
musi byc pyszna!
A ja właśnie szukam fajnego pomysłu na kalafiorową zapiekankę. Jak dobrze, że tu trafiłam 🙂
Fajny sposób na urozmaicenie typowego dania z kalafiora
ewelajna – spróbuj dodać kolendrę, będziesz miło zaskoczona 🙂
skuwka – może prażony słonecznik, a może zwykła tarta bułka?
a co Twoja córka lubi?
to to właśnie dodaj 🙂
Ola – smacznego! 🙂
i dziękuję za wszystkie miłe komentarze 🙂