Bułki owsiane

Bułki owsiane piekę, kiedy zostaje mi nieco płatków ze śniadania. Są mięciutkie, mają chrupiącą skórkę i zachowują świeżość nawet do 5 dni. Zachęcam do spróbowania 🙂

Rozmaite wypieki znajdziesz na blogu w kategorii pieczywo. Jeśli jesteś smakoszem chleba, bułeczek itp własnej roboty zajrzyj tam koniecznie 🙂

Składniki na 12 bułek:
300 ml cieplej wody
25 gram świeżych drożdży
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 1/2 szklanki mąki pszennej (550)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanych płatków owsianych (można zastąpić mieszanką różnych płatków)

Dodatkowo:
otręby, płatki lub mąka do posypania bułek

Wykonanie:
Pierwsze, to należy przygotować zaczyn. A zatem do ciepłej wody dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki pszennej i zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować i pojawią się bąbelki (maszynowcy – zaczyn przygotowuję w dzieży).

Następnie do gotowego zaczynu drożdżowego dodać oba rodzaje mąki, sól, oliwę z oliwek i ugotowane płatki. Należy wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Robotem wyrabiałam je przez około 6 minut.
Uwaga! Ciasto może się lekko kleić, dobrze jest nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części (po 85-90 gram każda). Jeśli ciasto się klei posmarować ręce oliwą.
Na koniec należy uformować bułki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm, posypać otrębami, płatkami lub mąką i zostawić na około 40 minut do napuszenia.

Finalnie piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do ładnego zrumienienia.

Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

5 komentarzy do “Bułki owsiane”

Dodaj komentarz