Tarta na pożegnanie lata i powitanie jesieni. Pełna słodkich owoców i pięknych kolorów, z aromatem rozgrzewającego cynamonu.
Składniki na ciasto o średnicy 26 centymetrów:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1/2 margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
750 gram śliwek
1 szklanka malin
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
1-2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, oboma rodzajami cukru, cynamonem i solą. Margarynę pokrojoną na małe kawałki wymieszać z mieszanką mączną, dodać jajko i szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przygotować nadzienie: owoce umyć i osuszyć. Śliwki przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. W naczyniu wymieszać śliwki z cukrem i cynamonem i odstawić.
Schłodzonym ciastem wyłożyć spód i boki formy (ciasto można wcześniej rozwałkować, ja wykładam je ugniatając ręką). Można zostawić nieco ciasta do dekoracji na wierzchu.
Ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą, ułożyć gęsto śliwki (skórką do dołu) i maliny. Opcjonalnie ułożyć dekorację z ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią.
Podawać po przestudzeniu.
Smacznego 🙂
Wspaniała! Chętnie bym spróbowała…
Pozdrawiam serdecznie!
jest taka rustykalna odrobinę i taka ładna.
Pięknie się prezentuje, podoba mi się kombinacja śliwek z malinami 🙂
Wspaniała tarta:) A jeżeli pytałaś o konkurs serniczkowy, to u siebie na blogu musisz zamieścić przepis a u mnie tylko link pod postem zapowiadającym konkurs 🙂
Zdrowsza wersja tarty;)na pewno musiała być pyszna z malinkami i śliwkami,które uwielbiam.
Jabłuszka,tak wiem,śliczne czerwone,ale coś trzeba było z nich zrobić;),pozdrawiam
Próbowałabym jeszcze ciepłą…;), bo malin i śliwek jeszcze nie łączyłam, a musi być pysznie:)
Zdjęcie bardzo działa na moje ślinianki. To musi być pyszne 😀
Kombinacja rewelacja! Do tego wygląda niesamowicie apetycznie! 🙂
Jaka piękna tarta!:)
Śliwki i maliny w jednym cieście…bosko! I jakie piękne brzegi 😉
asieja – rustykalna, to prawda 🙂
Sisters4cooking – proszę się częstować 🙂
burczymiwbrzuchu – zestawienie było bardzo spontaniczne, ale rzeczywiście wyszło udanie 🙂
Grażyna – dziękuję za zaproszenie 🙂
ja jestem nie mleczna, niestety, ale może w końcu zrobię ala-sernik-z-tofu? 🙂
Monisia – musiała, bo zniknęła w oka mgnieniu 🙂
ewelajna – ja pewnie też bym ją na ciepło już "tknęła", na szczęście czekaliśmy na gości 🙂
slyvvia – wyszło udane, prawda? 🙂
Arvén – dziękuję, starałam się 🙂
Majana – 😀
Doctor – ach, jak mi miło 🙂
Klik – zapisane, na pewno wypróbuje jeszcze tej jesieni 🙂
Agnieszka – gorąco polecam 🙂