Młodą kapustę zazwyczaj jadamy w wersji tradycyjnej, tutaj proponuję pewną odmianę, kapusta na słodko z cytrynową nutą. Najlepsza jest następnego dnia po ugotowaniu, jak składniki się nieco „przegryzą”. Polecam 🙂
Składniki na 6-8 porcji:
6 szklanek wody lub wywaru z warzyw
1 główka młodej kapusty
2 średnie cebule
8 suszonych śliwek
1 średnia cytryna
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki oleju
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Wodę lub wywar z warzyw zagotować, dodać śliwki pokrojone w paski i odstawić.
Kapustę umyć i poszatkować, czyli drobno pokroić. Dodać do wody ze śliwkami i gotować na wolnym ogniu.
W międzyczasie cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodać do kapusty razem z olejem.
Cytrynę sparzyć i obrać, pokroić w plasterki i dodać do pozostałych składników. Kapuśniak podgotować przez około 10-15 minut, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Podawać z młodymi ziemniakami i dużą ilością koperku.
Smacznego 🙂
nigdy w takim wydaniu kapusty nie jadłam.a z chęcią bym spróbowała;)
na słodko nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje (:
Rewelacyjny pomysł! 🙂 Bardzo chętnię spróbuję!:)
Panna Malwinna – spróbuj choć raz 🙂
Doctor – 🙂
Danusia – smakuje ciekawie :)))
Takiej kapustki nie znałam- bardzo mi się pomysł podoba
Babciagramolka-Bunia – fajny jest, prawda? 🙂