Mężczyzna powiedział: bardzo dobre ciasto, takie kruche, a nadzienie pyszne, aż brakuje słów.
Dodam od siebie, że ciasto niknie w oczach oraz żołądkach 🙂
To chyba dobrze? 🙂
Składniki na ciasto kruche wg Anieli Rubinstein*:
120 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru trzcinowego
2 żółtka
1 szklanka i 3 łyżki mąki orkiszowej (1850)
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
1 jabłko pokrojone w kostkę (ze skórką)
2 łyżki wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
2 łyżki żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Przygotować ciasto: masło rozetrzeć ręką, dodać kolejno cukier, wyrobić, żółtka, wyrobić i na koniec wgnieść mąkę i sól. Jeśli ciasto jest za lepkie dodać 1-2 łyżki mąki, jeśli za suche (jeszcze mi się taka sytuacja nie zdarzyła) dodać 1 łyżkę zimnej wody.
Wyłożyć blaszkę ciastem (ja robię to rękami), zostawiając wyższe boki (na około 1 centymetr) i nakłuć widelcem.
Ciasto piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, aż lekko się zarumieni.
Przygotować nadzienie: rabarbar i jabłko oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać wodę i oba rodzaje cukru i smażyć pod przykryciem przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając i odparowując nadmiar płynu.
Nadzienie wyłożyć na gorące ciasto, posypać żurawiną i płatkami migdałowymi i dalej piec przez około 15 minut.
Podawać lekko przestudzone.
Smacznego 🙂
*w oryginalnym przepisie użyte jest masło, zwykła mąka i 3 łyżki białego cukru
To ja zapisuję 😉
Takie znikanie to najlepsza rekomendacja 🙂
Maggie – może goście wyjątkowo głodni byli? 😛
slyvvia – zapisz 🙂
bardzo fajna ta tarta 🙂
http://niebieskapistacja.blox.pl/html
Oj, wierzę, że dobre ! Lubię takie smaki 🙂
pysznie sie zapowiada:)
już się oblizuję, już czaję się na nią.
uwielbiam takie łatwe pyszności ;]
O…, najlepiej! A co mężczyzna powie to jako święte traktować trzeba:)
tarta grzechu warta
Niebieska Pistacja – dzięki 🙂
aga – i smakuje 😛
grazyna – 🙂
ewelajna – tak też traktuję! oczywiście 😉
Karmel-itka. – u mnie w kuchni wszystko jest łatwe i przyjemne 🙂
bryssska – dobrze powiedziane 🙂
proste przyjemności są najlepsze 🙂 nie dziwię się, że tarta znikała 😉
Magda – 🙂