Hummus można przyrządzać na wiele sposobów, zmieniając dowolnie składniki, ale zawsze w skład podstawowego przepisu wchodzi ciecierzyca, pasta sezamowa (tahini), czosnek, sok z cytryny i oliwa. Przedstawiam moją propozycję, zachęcając do prób i eksperymentów 🙂
Składniki:
1 szklanka cieciorki
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki pasty czosnkowej (można zastąpić 2 ząbkami czosnku)
6 zielonych oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki przegotowanej wody
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Cieciorkę zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać sodę i gotować przez około 40 minut, aż ziarna będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzić.
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zmiksować przy użyciu blendera.
Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
uwielbiam hummus! aż zgłodniałam od samego patrzenia;)
mnie ostatnio ciecierzyca trochę się przejadła, ale "normalnie" hummus lubię, jest tylko problem z tahini – bo trzeba ją szybko zużyć, a czasem pomysłów brak
na hummus długo namawiać mnie nie trzeba, pyszności!
hummus zawsze w cenie 🙂
Wspaniały. Hummus, to my lubimy. Baaaardzo lubimy…
Panna Malwinna – proszę, częstuj się 🙂
kornik – smacznego 🙂
Nina – jakoś sobie radzimy z "resztkami" 🙂
wykrywacz smaku – co prawda to prawda 🙂
Zaytoon – :))
pyszny – potwierdzam:)
i chyba muszę zrobić nową porcję, bo popatrzyłam na zdjęcie i już mam ochotę na kolejną:) mniam:)