Pyszne placki ziemniaczane, chrupkie i bardzo delikatne.
Napisałam, że z niżej wymienionych składników wychodzą 2 porcje, ale jedna osoba też da radę, oj da 🙂
Składniki na 2 porcje:
8 sporych ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
1 łyżka majeranku
sól i pieprz ziołowy do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce razem z cebulą. Odcedzić nadmiar wody do naczynia pamiętając, że ciasto nie może być za suche (patrz zdjęcie poniżej) i odstawić. Po około 15 minutach ostrożnie zlać z naczynia wodę, a mąkę ziemniaczaną która się wytrąci dodać do ciasta. Dalej dodać do ciasta 2 jajka, roztarty majeranek, sól oraz pieprz i całość dobrze wymieszać.
Smażyć na patelni z obu stron na rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Większa ilość oleju sprawi, że placki będą chrupkie, po usmażeniu należy je tylko odsączyć na bibule.
Podawać natychmiast po usmażeniu.
Smacznego 🙂
uwielbiam 🙂
pisze sie na kilka pysznych placuszkow:)
na słodko i na ostro… wszystkie lubię! a ostatnio w wersji wytrawnej jadamy tylko takie z dodatkami w środku i są niesamowicie smaczne 🙂
Edith – :))
aga – proszę bardzo! 🙂
Paula – ja najbardziej lubię bez dodatków, no ewentualnie z domowym ketchupem i kiszonym ogórkiem 🙂