To jest przepis dla łasuchów – mało cukru, dużo bakalii i dynia. Idealne ciasto na jesienno-zimowy podwieczorek.
Osoby lubiące większą dawkę słodyczy mogą zwiększyć ilość cukru w cieście do 1/2 szklanki, tak samo jak i w polewie – tu większa ilość cukru spowoduje, że polewa zabarwi się na biało, co da ładny dekoracyjny efekt.
Składniki na formę o średnicy 18-20 cm:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
4 jajka
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 szklanki pure z dyni
1 1/4 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
1 szklanka rodzynek
1 1/2 szklanki orzechów włoskich + 2 łyżki do posypania
Składniki na polewę pomarańczową:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczy
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Wykonanie:
Orzechy niezbyt drobno posiekać.
Rodzynki zalać mlekiem sojowym, taką ilością, żeby rodzynki były przykryte i odstawić.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną bezmleczną i posypać kaszą manną.
Przygotować ciasto: w naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
Jajka ubić mikserem przez około 2 minuty, ciągle ubijając dodać stopniowo cukier i dalej ubijać przez około 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera, dodać pure z dyni i połączyć na jednolita masę.
Utrzymując niskie obroty miksera, wlać wolnym strumieniem olej, pozostałą część mleka i ubijać przez kolejne 2 minuty. Dodać mieszankę mączną i wymieszać do połączenia składników. Wyłączyć mikser.
Dodać nasączone rodzynki z mlekiem, 1 1/2 szklanki posiekanych orzechów i dokładnie wymieszać ciasto łyżką.
Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut (drewniany patyczek wetknięty w ciasto po wyjęciu powinien być suchy).
Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w blaszce i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę: pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę przekroić i wycisnąć 5 łyżek soku. W małym garnku rozgrzać sok i skórkę pomarańczy, dodać cukier puder i podgotować przez około 5 minut, często mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
Posmarować wierzch ciasta polewą i posypać resztą posiekanych orzechów.
Smacznego 🙂
Wspaniałe…i jakie zdrowe!
Lubię słodkości w takim wydaniu 🙂
jakież aromatyczne…
podoba mi się. jest idealne!
Arvén, Karmel-itko – bardzo dziękuję i polecam! Ciasto jest pyszne! 🙂
ciasta z dodatkiem dyni mają fajny posmak 🙂
apetyczne ciacho:)