Najstarszy z używanych przeze mnie przepis na pizzę. Dostałam go do kolegi, który dostał go od włoszki, która twierdziła, że takie właśnie proporcje i składniki ma ciasto na prawdziwą włoską pizzę. Parę lat później ktoś mi ten przepis jeszcze raz polecił, więc wiecie, co dwa głosy to nie jeden – to musi być TA pizza ze słonecznej Italii!
Pyszna, cieniutka lub gruba, jak kto woli, chrupka. Ciasto wrabia się raz-dwa-trzy, nadzienie oczywiście przygotowuje się dowolne. Poniżej podaję, jako propozycję, ostatnio pieczoną wersję. Polecam 🙂
Składniki na dużą blachę:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)*
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)*
200 mililitrów wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Nadzienie:
200 mililitrów sosu pomidorowego
6-7 pieczarek pokrojonych w plasterki
1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
10 oliwek przekrojonych na pół
6-8 suszonych pomidorów pokrojonych na pół
1 ogórek kiszony pokrojony w plasterki
1 duży pomidor pokrojony w plastry
garść świeżych liści rukoli
przyprawy do smaku
(sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszona bazylia)
Dodatkowo:
2-3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania blachy
Wykonanie:
Przygotować zaczyn: wodę podgrzać, odlać połowę. W połowie wody wymieszać cukier i drożdże, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Przygotować ciasto: oba rodzaje mąki wymieszać w naczyniu, zrobić wgłębienie, wlać do niego wyrośnięty zaczyn i wymieszać, dodać resztę ciepłej wody, oliwę i sól i wyrobić gładkie ciasto – ręczne wyrabianie zajmie około 10 minut, maszynowe około 5. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie: wszystkie warzywa i dodatki pokroić, co zajmie nam około 30 minut, czyli czas potrzebny na rośnięcie ciasta.
Włączyć piekarnik i ustawić na temperaturę 220 stopni Celsjusza.
Blachę posmarować oliwą. Ręce również posmarować oliwą, co zapobiegnie klejeniu się ciasta, i przez krótką chwilę (5-6 ruchów) ponownie wyrobić. W rękach uformować płaski placek i rozłożyć go na blasze, dalej rękami ugnieść placek na pożądaną grubość/wielkość.
Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć warzywa i dodatki (poza rukolą), oprószyć przyprawami i wstawić do piekarnika.
Piec około 20 minut, aż boki ciasta lekko się zrumienią.
Podawać zaraz po upieczeniu, ze świeżymi liśćmi rukoli.
Smacznego 🙂
*w oryginale używa się mąki pszennej (720)
no to i ja zapiszę przepis, z mąką orkiszową jeszcze pizzy nie robiłam 🙂
Ja też bardzo lubię pizzę z ciastem z mąki orkiszowej. Jest chyba najlepsze 🙂
wspaniale wygląda i z chęcią zjadłabym choć kawałeczek 🙂
ja tylko mogę potwierdzić – jest pyszna:)
pizza wygląda pysznie.
ja właśnie wróciłam z rzymskich wakacji i eksperymentuję z przywiezionymi specjałami. pizza jest na liście do przyrządzenia, więc z chęcia wykorzystam twój przepis
magda k. – jak to się mówi, czas na pierwsze koty za płoty 🙂
Fuchsia – ja najczęściej używam tej mąki, bardzo mi podpasowała.
Paula – smacznego 🙂
mrufkazet – dziękuję za potwierdzenie 🙂
mariola – nie chcę zaglądać do Twojego koszyka, ale oczami wyobraźni wyjmuję stamtąd włoskie smakołyki i komponuję dania. Ach jak masz cudnie 🙂