Muffiny pachnące pomarańczą i czekoladą, aromatyczne i kolorowe. Polecam! 🙂
Składniki na 12 muffin:
Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej (1400)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Składniki mokre:
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki płynu, na który składa się:
– sok z 1 pomarańczy
– miąższ drobno pokrojony z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
50 gram gorzkiej czekolady
3 łyżki czekoladowych chipsów
Wykonanie:
Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i bardzo pobieżnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę i jeszcze raz, bez wysilania się, wymieszać.
Ciasto wkładać do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek do 3/4 wysokości. Każdą muffinę posypać czekoladowymi chipsami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu muffiny pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
*metalowe foremki można wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować bezmleczną margaryną i wysypać kaszą manną
foremek silikonowych nie trzeba specjalnie przygotowywać, można do nich od razu przekładać ciasto
cudne sa Twoje muffinki:) i na pewno pyszniutkie:)
cudowne i apetyczne zdjęcia;)
Wspaniałe!
Prześliczny masz 'talerzyk'. 🙂
Pozdrawiam!
fajne muffinki! Też piekłam kiedyś pomarańczowe, ale z plasterkiem pomarańczy na dnie foremki. Zajrzyj:
http://sisters4cooking.blogspot.com/2009/10/pomaranczowe-babeczki.html
Pozdrawiam!
aromat pomarańczy… tego mi teraz trzeba 🙂
Przepiękne kolory 🙂
jakie bajeczne z tymi groszkami na wierzchu. a w smaku muszą byc powalające ;] pomarańcza… już wyobrażam sobie ich aromat.
Dziękuję za dobre słowo 🙂
Sisters4cooking – pomysłowe te Twoje muffiny 🙂
I zabieram jedną:D
Boże!
Jakie cudowne zdjęcia;)
Kocham:*
Olciaky vel Olcik – smacznego 🙂