Keks to bardzo dobre ciasto – przygotowuje się je szybko i sprawnie (1 godzina łącznie z pieczeniem), po przekrojeniu ładnie się prezentuje (kolorowo), można je dłużej przechowywać (jeśli mamy wystarczająco silną wolę) i ma opinię ciasta trudnego (niesłusznie), więc wrażenie murowane upieczone 🙂
Składniki na 1 blaszkę keksówkę:
1 szklanka mąki tortowej (450)
3 łyżki mąki orkiszowej (1400)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
100 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietanki migdałowej
Dodatkowo:
200 gram dowolnych bakalii pokrojonych w kostkę (dałam po około 50 gram orzechów włoskich, suszonych moreli, daktyli i wiśni)
1 łyżka mąki
1 łyżeczka margaryny bezmlecznej
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i papier posmarować jeszcze 1 łyżeczką margaryny bezmlecznej.
Bakalie posiekać i wymieszać z 1 łyżką mąki.
W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugim, wysokim naczyniu ubić margarynę z cukrem wanilinowym, dodać cukier trzcinowy i ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, 1/3 część mąki, śmietanę migdałową i dokładnie ubić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać bakalie i ponownie wymieszać.
Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone – wykałaczkę wbić w ciasto i wyjąć, powinna być sucha.
Przełożyć ciasto na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂