Ciasteczka miękkie i kruche, powstałe z potrzeby chwili.
Mają jedną wadę – szybko znikają 🙂
Składniki na 24 ciasteczka:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1400)
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 gram margaryny bezmlecznej
1 jajko
3 łyżki mocnej kawy
pół łyżeczki aromatu migdałowego
płatki migdałowe do przystrojenia
Wykonanie:
Mąkę, mielone migdały, cukier, proszek do pieczenia i sól posiekać z zimnym masłem.
Dodać jajko, kawę i aromat i szybko wyrobić jednolite ciasto.
Formować kulki wielkości orzechów włoskich (ciasto jest dość lepkie), układać na blaszce i spłaszczyć. Pamiętać należy o zachowaniu minimum 2 cm odstępów – ciasteczka nieco urosną. Na wierzch wbić parę płatków migdałowych.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Smaczne – go 🙂