Empanadas

Kategoria: pierogi

Empanadas – pierogi znane w całej Południowej Ameryce – można nadziewać je mięsem, owocami morza, serami, warzywami, słodkimi owocami.

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:
120 gram mąki pszennej
50 gram margaryny
2 łyżki wody
2 szczypty soli

Nadzienie:
200 gram mielonego mięsa
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml wody
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki soli
szczypta chili

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania

Wykonanie:
Posiekać margarynę, mąkę i sól (ręcznie lub w mikserze), dodać wodę i szybko wyrobić ciasto.
Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać, podsmażyć na patelni na oleju przez około 5 minut.
Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso będzie sypkie i nabierze koloru.
Wmieszać koncentrat pomidorowy i wlać wodę. Doprawić kminkiem, solą i chili i wymieszać. Smażyć przez około 5-10 minut i lekko ostudzić.

Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na koło o średnicy około 10 cm.

Rozłożyć nadzienie na cieście i formować pierogi, dokładnie sklejając brzegi (ciasto przed sklejeniem dobrze jest posmarować nieco wodą, żeby łatwiej się sklejało). Pierogi ułożyć na wyłożonej papierem blaszce.

Posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Ostudzić na kratce.

Podawać na ciepło lub na zimno z dowolną sałatą.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz