Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Muffiny z truskawkami i rabarbarem

Słodko-kwaśne muffinki, kolorowe i pachnące latem polecam na drugie śniadanie i podwieczorek 🙂 

Składniki na 18 sztuk

Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1400)
1 szklanka maki orkiszowej (630)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżka mleka sojowego w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Składniki mokre:
2 jajka
1 szklanka wody
1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:
1 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 1/2 szklanki truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 czubata łyżka masła bezmlecznego

Wykonanie:
Rabarbar pokroić i wymieszać z 1 łyżeczką cukru.
Truskawki rozdrobnić.

Przygotować kruszonkę – mąkę i cukier wymieszać, a następnie wgnieść masło, rozdrabniając je tak, aby powstały grudki.

Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach i połączyć wlewając składniki mokre do suchych i pobieżnie wymieszać. Dodać rabarbar z cukrem i ponownie szybko wymieszać.

Napełniać foremki muffinkowe do 2/3 wysokości, na ciasto wyłożyć truskawki i wierzch posypać kruszonką, delikatnie ugniatając ciasto.

Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.