Kurki w pomidorach

Przepis dla koneserów – dodatek pomidorów daje potrawie kwaskowaty posmak.

Składniki na 4 porcje:
1/2 kg kurek
2 duże cebule
1/2 kg pomidorów (można zastąpić pomidorami w puszce)
4 łyżki oleju
5-6 łyżek śmietany ryżowej
4 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Rozgrzać olej na patelni, cebulę pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na oleju, dodać umyte kurki (większe grzyby pokroić na mniejsze części), obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory, zamieszać i dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut. Jeśli warzywa mają za dużo soku należy odkryć przykrywkę i chwilę podsmażyć potrawę na dużym ogniu, często mieszając.

Pod koniec smażenia dodać sól i pieprz do smaku, natkę pietruszki i wymieszać. Śmietanę można dodać do potrawy lub ozdobić nią danie przed podaniem.

Podawać z ryżem lub makaronem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz