Gofry gryczane z dżemem jabłkowym

Gofry gryczane, pyszne, chrupiące i sycące – szczególnie na śniadanie!

Kolejna propozycja pysznych gofrów banalnie prostych do wykonania. Tym razem w wersji dostępnej również dla alergików, bez mleka krowiego, pszenicy i jaj. Polecam gofry gryczane dla każdego 🙂

Składniki na 8-12 gofrów (zależnie od wielkości):

2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru lub kardamonu
szczypta soli
2 szklanki mleka sojowego
4-6 łyżek dżemu jabłkowego (najlepiej domowej roboty)

Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju do naoliwienia gofrownicy

Wykonanie:

W naczyniu wymieszać składniki sypkie (oba rodzaje mąki, cynamon, imbir lub kardamon i sól). Dodać mleko sojowe i wymieszać. Dodać dżem jabłkowy i dokładnie połączyć ciasto w jednolitą masę.

Gofry gryczane piec w dobrze rozgrzanej i naoliwionej* gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez minutę i znowu odwrócić.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

UWAGA:

*do smarowania gofrownicy olejem należy używać silikonowego pędzla

9 komentarzy do “Gofry gryczane z dżemem jabłkowym”

  1. mariszka – nie trać czasu na żałowanie, kup! 🙂

    Majana – ja najbardziej lubię wersje "na sucho" i z prostymi dodatkami, syrop klonowy/z agawy itd, powidła, dżem, więc byśmy mogły razem się zajadać 🙂

    kikimora, kibi007 – na pewno muszą :))))
    na dowód ślę wspomnień czar 🙂

    Ivka – powinnaś, jeśli potrzebujesz dodatkowych argumentów to służę nimi najczęściej w weekend :))

    wilczyca-Aga – dziękuję i pozdrawiam 🙂

    Rocksanka – gofrownica się ucieszy :)))
    a zaglądam, zaglądam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz