Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Barszcz czerwony

Pyszny barszcz czerwony z dodatkiem kwasu buraczanego. Wyborny smak i zapach, piękny kolor. Prosto ale uroczyście. Idealne danie na stół Wielkanocny. Zapraszam 🙂

Składniki na 6-8 porcji:
6-8 buraków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora (ciemno zielona część)
4-6 ząbków czosnku
sól, czarny pieprz, ziele angielskie do smaku
pieprz ziołowy do smaku
1 1/2 litra kwasu buraczanego

Wykonanie:
Buraki obrać, zalać wodą tylko tyle, żeby je przykryć i ugotować pod przykryciem do miękkości.
Pozostałe warzywa (marchew, pietruszka, seler i por) obrać, grubo pokroić, zalać wodą tylko do przykrycia warzyw i ugotować do miękkości pod przykryciem, z dodatkiem soli, pieprzu i ziela angielskiego.

Ugotowane do miękkości warzywa odcedzić, zlewając wywar do jednego garnka. Marchew, pietruszkę, seler i por odłożyć (można użyć ich do sałatki lub nadzienia do pierogów/naleśników, pasztetu itd).
Buraki pokroić w kostkę i dodać do wywaru.

Kwas buraczany wlać do wywaru i podgrzewać barszcz na wolnym ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Przed podaniem do dodać przeciśnięty czosnek i doprawić pieprzem ziołowym do smaku.

Podawać z uszkami, pierogami lub innymi pysznościami.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Wspaniały nie tylko na święta 🙂

  2. Odpowiedz

    Barszczyk czerwony jest pyszny. Uwielbiam.:)
    Mnie się bardziej kojarzy z Bożym Narodzeniem niż z Wielkanocą, ale w sumie nic nie stoi na przeszkodzie, by tę pyszną zupę zjadać też na Wielkanoc:)
    Pozdrowienia

    • Amy, 2012-03-28, 20:31

    Odpowiedz

    Moja ulubiona zupa:). Mogę jeść nie tylko w Wigilię:)

    • Ola, 2012-03-28, 20:31

    Odpowiedz

    ubóstwiam barszcz czerwony! z pierogami, uszkami, krokietami, z chlebem i nawet tylko ze smakiem, a kwas buraczany czasami zastępuje octem lub zalewą z kiszonych ogórków 🙂

  3. Odpowiedz

    taki barszczyk to u mnie top1, przez to gdy gotuję nawet ukraiński to nie zabielam. Uwielbiamy

  4. Odpowiedz

    Jedna z najlepszych zup:)

  5. Odpowiedz

    dziękuję za miłe komentarze 🙂

    Majano – zgadzam się z Joanną, barszcz jest pyszny nie tylko na święta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.