Pyszny barszcz czerwony z dodatkiem kwasu buraczanego. Wyborny smak i zapach, piękny kolor. Prosto ale uroczyście. Idealne danie na stół Wielkanocny. Zapraszam 🙂
Składniki na 6-8 porcji:
- 6-8 buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora (ciemno zielona część)
- 4-6 ząbków czosnku
- sól, czarny pieprz, ziele angielskie do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- 1 1/2 litra kwasu buraczanego
Wykonanie:
Buraki obrać, zalać wodą tylko tyle, żeby je przykryć i ugotować pod przykryciem do miękkości.
Pozostałe warzywa na barszcz (marchew, pietruszka, seler i por) obrać, grubo pokroić, zalać wodą tylko do przykrycia warzyw i ugotować do miękkości pod przykryciem, z dodatkiem soli, pieprzu i ziela angielskiego.
Ugotowane do miękkości warzywa odcedzić, zlewając wywar do jednego garnka. Marchew, pietruszkę, seler i por odłożyć (można użyć ich do sałatki lub nadzienia do pierogów/naleśników, pasztetu itd).
Buraki pokroić w kostkę i dodać do wywaru.
Kwas buraczany wlać do wywaru i podgrzewać barszcz na wolnym ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Przed podaniem do dodać przeciśnięty czosnek i doprawić pieprzem ziołowym do smaku.
Barszcz można a nawet trzeba 🙂 podawać z uszkami, pierogami lub innymi pysznościami.
Smacznego 🙂
Wspaniały nie tylko na święta 🙂
Barszczyk czerwony jest pyszny. Uwielbiam.:)
Mnie się bardziej kojarzy z Bożym Narodzeniem niż z Wielkanocą, ale w sumie nic nie stoi na przeszkodzie, by tę pyszną zupę zjadać też na Wielkanoc:)
Pozdrowienia
Moja ulubiona zupa:). Mogę jeść nie tylko w Wigilię:)
ubóstwiam barszcz czerwony! z pierogami, uszkami, krokietami, z chlebem i nawet tylko ze smakiem, a kwas buraczany czasami zastępuje octem lub zalewą z kiszonych ogórków 🙂
taki barszczyk to u mnie top1, przez to gdy gotuję nawet ukraiński to nie zabielam. Uwielbiamy
Jedna z najlepszych zup:)
dziękuję za miłe komentarze 🙂
Majano – zgadzam się z Joanną, barszcz jest pyszny nie tylko na święta 🙂