Barszcz czerwony

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pyszny barszcz czerwony z dodatkiem kwasu buraczanego. Wyborny smak i zapach, piękny kolor. Prosto ale uroczyście. Idealne danie na stół Wielkanocny. Zapraszam 🙂

Składniki na 6-8 porcji:
6-8 buraków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora (ciemno zielona część)
4-6 ząbków czosnku
sól, czarny pieprz, ziele angielskie do smaku
pieprz ziołowy do smaku
1 1/2 litra kwasu buraczanego

Wykonanie:
Buraki obrać, zalać wodą tylko tyle, żeby je przykryć i ugotować pod przykryciem do miękkości.
Pozostałe warzywa (marchew, pietruszka, seler i por) obrać, grubo pokroić, zalać wodą tylko do przykrycia warzyw i ugotować do miękkości pod przykryciem, z dodatkiem soli, pieprzu i ziela angielskiego.

Ugotowane do miękkości warzywa odcedzić, zlewając wywar do jednego garnka. Marchew, pietruszkę, seler i por odłożyć (można użyć ich do sałatki lub nadzienia do pierogów/naleśników, pasztetu itd).
Buraki pokroić w kostkę i dodać do wywaru.

Kwas buraczany wlać do wywaru i podgrzewać barszcz na wolnym ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Przed podaniem do dodać przeciśnięty czosnek i doprawić pieprzem ziołowym do smaku.

Podawać z uszkami, pierogami lub innymi pysznościami.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

Makowiec drożdżowy na cieście Olgi

Pyszny makowiec, przepis na ciasto zdradziła nam Olga i robię je bardzo często. Świątecznie w formie makowców, codziennie w wersji bułek. Obie

Pieczone łazanki z makiem

Czy przed świętami warto bawić się w pieczenie łazanek do maku? Warto! Nie miejcie żadnych wątpliwości! Kruche, malutkie ciasteczka, które po wrzuceniu

Babka cytrynowa

Babka jaka jest każdy widzi – kształtna, słodka i dobrze wyrośnięta. Ta dodatkowo jest z nutą cytryny, kwaśny posmak ładnie łamie słodycz

7 Responses

  1. Barszczyk czerwony jest pyszny. Uwielbiam.:)
    Mnie się bardziej kojarzy z Bożym Narodzeniem niż z Wielkanocą, ale w sumie nic nie stoi na przeszkodzie, by tę pyszną zupę zjadać też na Wielkanoc:)
    Pozdrowienia

  2. ubóstwiam barszcz czerwony! z pierogami, uszkami, krokietami, z chlebem i nawet tylko ze smakiem, a kwas buraczany czasami zastępuje octem lub zalewą z kiszonych ogórków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.