Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Muffiny karobowe ze słodką gruszką i gorzką czekoladą

Pyszne, soczyste i słodkie muffinki. 
Na szybko, na smacznie, na zdrowo, na zdrowie 🙂

Składniki na 12 muffin:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki karobu
1 jajko
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki oleju ryżowego

Dodatkowo:
1 duża gruszka
garść chipsów z gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Gruszkę obrać (nie koniecznie) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W osobnych naczyniach dokładnie wymieszać składniki suche (mąka, płatki, proszek do pieczenia, cukier i karob) i mokre (jajko, mleko sojowe, olej ryżowy). Wlać składniki mokre do suchych, niedokładnie wymieszać, dodać startą gruszkę i czekoladę i niezbyt dokładnie wymieszać.

Przełożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio

  1. Odpowiedz

    polubiłabym Twoje babeczki juz po pierwszym kęsie.

  2. Odpowiedz

    Ciekawe te muffiny no i na pewno zdrowe. Podobają mi się:)

  3. Odpowiedz

    z karobem to ja kupuję 😀 uwielbiam karob:)))

  4. Odpowiedz

    mmm pyszne 🙂

    • Ola, 2012-03-24, 10:59

    Odpowiedz

    na początku przeczytałam "muffiny krabowe" i nie dość, że się trochę zdziwiłam to ucieszyłam jednocześnie, bo wybieram się w weekend na połów krabów i już szukam przepisów na to mięso 🙂 co nie zmienia faktu, że musiałam mieć niezłą minę gdy zorientowałam się o swoim błędzie 😀 muffinki piękne, a połączenie gruszki i czekolady należy do moich ulubionych 🙂 pozdrawiam ciepło!

  5. Odpowiedz

    Takich jeszcze nie jadłam! Poproszę więc o kilka na dzisiejszą kolację 😉

  6. Odpowiedz

    wyglądają wspaniale 😀

  7. Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam nic z karobem, więc jestem zaintrygowana 🙂

    • Kaś, 2012-03-27, 10:11

    Odpowiedz

    gruszka, czekolada – świetne dodatki

    • Ivka, 2012-03-28, 16:21

    Odpowiedz

    Słodko, szybko i zdrowo. Jestem za! 🙂

  8. Odpowiedz

    Joanna Skoraczyńska – dziękuję 🙂

    Dominika – proszę się nieustająco częstować 🙂

    Ola – krabowe? fajny pomysł, wypróbuję :)))
    i zazdroszczę tego połowu, nie pogardzę oczywiście zdjęciami :)))

    Aga – yhy.. 🙂

    margot – ma taki fajny posmak, prawda? 🙂

    Majana – czy zdrowe? mam nadzieję, że tak, bo objadamy się nimi regularnie 🙂

    asieja – smacznego i na zdrowie 🙂

    Kaś – również jedne z moich ulubionych 🙂

    burczymiwbrzuchu – warto spróbować choć raz, karob ma zupełnie inny smak niż kakao, tylko kolor taki sam 🙂

    Ivka – popieram 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.