Pyszyste, cieplutkie i soczyste racuchy na śniadanie. Macie ochotę? 🙂
Składniki na około 32 racuchy:
2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 1/3 szklanki śmietanki orkiszowej
2 łyżki oleju ryżowego
2 duże jabłka
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z sodą i solą.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka ubić na puszystą pianę, ciągle ubijając dodać po kolei cukier, śmietankę, olej i mieszankę mączną. Na koniec dodać starte jabłka i wymieszać ciasto łyżką.
Racuchy smażyć z obu stron na suchej patelni.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Fajne te placuszki:)
Ślicznie wyrosły 😀
Mnie się wydaje, czy kiedyś były tu podobne, takie z płatkami orkiszowymi? 😉
Tak czy siak pycha! Zwłaszcza ta śmietanka orkiszowa zachęca 🙂
Racuchy uwielbiam. Najbardziej z czekoladą i gęstą konfiturą wiśniową z pełnymi owocami. Smakowite. Palce lizać. 🙂
tak, tak! ja mam ochotę 🙂
Mąka orkiszowa tu, mąka orkiszowa tam… Wierna jesteś:). Czas i mi wrócić do tej Pani:)
mamy ochotę, i to wielką 🙂
W swojej kuchni używam jedynie mąki orkiszowej lub razowej (placki orkiszowe też mam w swoim blogowym menu), ale nie spotkałam się jeszcze ze śmietanka orkiszową. Czy jest to taka sama śmietana jak z krowiego mleka? Będzie mi miło jak dasz mi znać.
Nie-Typowe Wypieki – śmietanka orkiszowa jest podobna do tej z krowiego mleka, choć zupełnie inna 😀
ma bardziej wodnistą konsystencję, inny kolor, nie da się jej ubić, jest neutralna w smaku, nie nadaje się do wszystkich potraw, ale w tym przepisie sprawdziła się znakomicie 🙂
Kaś – proszę uprzejmie się częstować 🙂
ewelajna – orkisz, żyto, kukurydza, gryka, ale rzeczywiście na bloga trafia najczęściej ta pierwsza, muszę się poprawić 🙂
Dominika – proszę i zapraszam 🙂
Eat with gusto! – konfitura wiśniowa taka swojej roboty, oj wiem o czym piszesz, czasami wyjadam ją łyżką prosto ze słoika 🙂
kikimora – możliwe, ale wiesz, niejedno imię ma placek z jabłkiem 😉
slyvvia – dziękuję 🙂
Majana – fajne 🙂
hmm ciekawe, bardzo ciekawe, zjadłabym takiego racuszka, nigdy nie słyszałam o takiej śmietance 🙂
Zdecydowanie moje smaki:). Uwielbiam placki z jabłkami:)
Ja też mam ochotę! Dawno nie robiłam racuchów, zapomniałam że moja córka je uwielbia.
Pozdrawiam cieplutko!
Orkiszowe racuszki muszą być pyszne 🙂
oj zjadłabym kilka takich pysznych racuszków:-D
kibi007 – śmietanka orkiszowa wita i prosi o ciepłe przyjęcie :)))
Ivka – racuchy kojarzą się z domem i dzieciństwem, śniadanie w sam raz dla córki i nie tylko.
Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam 🙂
Amy – cieszę się 🙂
burczymiwbrzuchu – muszą 😀
Joanna Skoraczyńska – dla chcącego nic trudnego :)))
uwielbiam racuchy, przypominają mi dzieciństwo i zapachy u Babci….
Czas je sobie przypomnieć 😉
Zrobiłam ze szklanką maślanki, zamiast śmietanki orkiszowej i wyszło super. Fajny przepis, bo bez proszku do pieczenia, którego nie chcę dodawać do wypieków dla mojego synka. Pozdrawiam.