Puszyste racuchy orkiszowe z jabłkiem

Pyszyste, cieplutkie i soczyste racuchy na śniadanie. Macie ochotę? 🙂

Składniki na około 32 racuchy:
2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 1/3 szklanki śmietanki orkiszowej
2 łyżki oleju ryżowego
2 duże jabłka

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z sodą i solą.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jajka ubić na puszystą pianę, ciągle ubijając dodać po kolei cukier, śmietankę, olej i mieszankę mączną. Na koniec dodać starte jabłka i wymieszać ciasto łyżką.

Racuchy smażyć z obu stron na suchej patelni.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

17 komentarzy do “Puszyste racuchy orkiszowe z jabłkiem”

  1. Mnie się wydaje, czy kiedyś były tu podobne, takie z płatkami orkiszowymi? 😉
    Tak czy siak pycha! Zwłaszcza ta śmietanka orkiszowa zachęca 🙂

    Odpowiedz
  2. W swojej kuchni używam jedynie mąki orkiszowej lub razowej (placki orkiszowe też mam w swoim blogowym menu), ale nie spotkałam się jeszcze ze śmietanka orkiszową. Czy jest to taka sama śmietana jak z krowiego mleka? Będzie mi miło jak dasz mi znać.

    Odpowiedz
  3. Nie-Typowe Wypieki – śmietanka orkiszowa jest podobna do tej z krowiego mleka, choć zupełnie inna 😀
    ma bardziej wodnistą konsystencję, inny kolor, nie da się jej ubić, jest neutralna w smaku, nie nadaje się do wszystkich potraw, ale w tym przepisie sprawdziła się znakomicie 🙂

    Kaś – proszę uprzejmie się częstować 🙂

    ewelajna – orkisz, żyto, kukurydza, gryka, ale rzeczywiście na bloga trafia najczęściej ta pierwsza, muszę się poprawić 🙂

    Dominika – proszę i zapraszam 🙂

    Eat with gusto! – konfitura wiśniowa taka swojej roboty, oj wiem o czym piszesz, czasami wyjadam ją łyżką prosto ze słoika 🙂

    kikimora – możliwe, ale wiesz, niejedno imię ma placek z jabłkiem 😉

    slyvvia – dziękuję 🙂

    Majana – fajne 🙂

    Odpowiedz
  4. kibi007 – śmietanka orkiszowa wita i prosi o ciepłe przyjęcie :)))

    Ivka – racuchy kojarzą się z domem i dzieciństwem, śniadanie w sam raz dla córki i nie tylko.
    Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam 🙂

    Amy – cieszę się 🙂

    burczymiwbrzuchu – muszą 😀

    Joanna Skoraczyńska – dla chcącego nic trudnego :)))

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam ze szklanką maślanki, zamiast śmietanki orkiszowej i wyszło super. Fajny przepis, bo bez proszku do pieczenia, którego nie chcę dodawać do wypieków dla mojego synka. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz