Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Babka waniliowa z rodzynkami

Szybka babka na miły deser i pogaduchy, polecam 🙂

Składniki na małą formę do babki:
2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
3 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka rodzynek

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Margarynę ubić mikserem na puszystą masę, dalej ubijając dodać kolejno oba rodzaje cukru, żółtka, mieszankę mączną, mleko sojowe i rodzynki. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać je w ciasto łyżką.

Ciasto przełożyć do formy posmarowanej margaryną bezmleczną i posypanej kaszą manną. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około godzinę, do ładnego zrumienienia.

Smacznego 🙂

    • Szana, 2012-03-12, 20:20

    Odpowiedz

    pysznie wygląda !
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  1. Odpowiedz

    Fajna babeczka! Musi być pyszna:)
    Pozdrawiam

  2. Odpowiedz

    Wygląda pysznie;) I do tego zdrowiej od takiej klasycznej;)

    • Amy, 2012-03-14, 09:26

    Odpowiedz

    Te z ostatnio piekłam babkę. Twoja zdrowa wersja bardzo mi się podoba:-)

  3. Odpowiedz

    Cieszę się, że i Wam ta babka przypadła do gustu 🙂

    Szana – dziękuję za zaproszenie, biegnę się u Ciebie gościć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.