Babka waniliowa z rodzynkami

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Szybka babka na miły deser i pogaduchy, polecam 🙂

Składniki na małą formę do babki:
2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
3 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka rodzynek

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Margarynę ubić mikserem na puszystą masę, dalej ubijając dodać kolejno oba rodzaje cukru, żółtka, mieszankę mączną, mleko sojowe i rodzynki. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać je w ciasto łyżką.

Ciasto przełożyć do formy posmarowanej margaryną bezmleczną i posypanej kaszą manną. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około godzinę, do ładnego zrumienienia.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

5 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.