Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Naleśniki kokosowe

Wolny piątek, leniwy poranek, za oknem słońce, ptaki śpiewają. Co zjeść w ten, jakże pięknie zapowiadający się dzień. Na śniadanie podam naleśniki z kokosem. Ciasto jest delikatne, lekko kruche, rozpływa się w ustach. Nadzienie zrobię z prażonych jabłek i truskawek. I dodam nieco wanilii. A gotowe naleśniki poleję śmietaną sojową, wierzch posypię wiórkami.. od przybytku mnie głowa na pewno nie rozboli. I będziemy się delektować 🙂

Składniki na około 10 naleśników:
2 jajka
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka orkiszowego
1/4 szklanki oleju ryżowego
2 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
2 duże jabłka
1 szklanka truskawek
2-4 łyżki wody
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:
Przygotować ciasto: jajka robić rózgą, dodać szczyptę soli, dalej ubijając dodać kolejno pół szklanki mąki, pół szklanki mleka sojowego, resztę mąki, resztę mleka sojowego, olej i wiórki kokosowe. Dobrze wymieszać.
Na suchej patelni smażyć cieniutkie naleśniki.

Przygotować nadzienie: do garnka o grubym dnie wlać wodę i dodać jabłka wydrążone i pokrojone w kostkę (razem ze skórką). Prażyć je przez około 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka będą miękkie dodać truskawki pokrojone w połówki lub ćwiartki i podprażyć je jeszcze z 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać cukier wanilinowy.

Na ciepłe naleśniki wykładać nadzienie i dowolnie je zawijać. Podawać z ulubionymi dodatkami i rozkoszować się smakiem 🙂

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    nadzienie cudnie letnie.

  2. Odpowiedz

    uwielbiam nalesniki. Te wygladaja oblednie 🙂 napewno sprobuje 🙂 pozdrawiam

  3. Odpowiedz

    apetyczne naleśniczki;) i do tego zdrowe.

  4. Odpowiedz

    Moja inspiracja na następny tydzień 🙂 wspaniałe

  5. Odpowiedz

    Ten naleśnik to mistrzostwo świata, fajny blog na pewno będę tu szukać inspiracji pierwsza już jest 😉

  6. Odpowiedz

    Bardzo fajne, letnie naleśniki 🙂 Znam jeszcze jeden patent na kokosowe – będę musiała zrobić w sezonie 🙂 Pozdrawiam!

  7. Odpowiedz

    Apetycznie 🙂
    Pozdrawiam!
    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    • Edith, 2011-06-03, 11:04

    Odpowiedz

    muszą być pyszne 🙂

    • Paula, 2011-06-03, 11:04

    Odpowiedz

    uwielbiam takie naleśnikowe połączenie 🙂

  8. Odpowiedz

    fajny przepis, z kokosem musi być pyszne
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

  9. Odpowiedz

    Naleśniki pierwsza klasa 🙂 Pyszności!

  10. Odpowiedz

    Wow, fantastyczne! A gdyby tak jeszcze tu użyć mleka kokosowego? Mmmm, pyszności!

  11. Odpowiedz

    Pycha 😀

  12. Odpowiedz

    asieja – prawda? 🙂

    Niebieska Pistacja, Edith – nie muszą, ale są 🙂

    Paula – jak niewiele może zmienić wiele 🙂

    Komarka – czekam na Twój patent 🙂

    Akademia Zdrowia – dziękuję i zapraszam 🙂

    Panna Malwinna – a jakże 🙂

    Madleine – dziękuję! Dobrze mieć czasami "smaka" na naleśnika i pójść jego tropem 🙂

    Doctor – 🙂

    kikimora – mleka kokosowego nie mam aktualnie na stanie, ale to byłoby już prawdziwe szaleństwo 🙂

    slyvvia – acha 🙂

  13. Odpowiedz

    takie letnie nadzienie.
    i kokosowe ciasto.
    egzotycznie ;]

  14. Odpowiedz

    Pyszne naleśniki, a ja kokos uwielbiam:)

  15. Odpowiedz

    Karmel-itka. – 🙂

    Majana – dzięki, ja również 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.