Gofry gryczane z dżemem jabłkowym

Gofry gryczane, pyszne, chrupiące i sycące – szczególnie na śniadanie!

Kolejna propozycja pysznych gofrów banalnie prostych do wykonania. Tym razem w wersji dostępnej również dla alergików, bez mleka krowiego, pszenicy i jaj. Polecam gofry gryczane dla każdego 🙂

Składniki na 8-12 gofrów (zależnie od wielkości):

2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru lub kardamonu
szczypta soli
2 szklanki mleka sojowego
4-6 łyżek dżemu jabłkowego (najlepiej domowej roboty)

Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju do naoliwienia gofrownicy

Wykonanie:

W naczyniu wymieszać składniki sypkie (oba rodzaje mąki, cynamon, imbir lub kardamon i sól). Dodać mleko sojowe i wymieszać. Dodać dżem jabłkowy i dokładnie połączyć ciasto w jednolitą masę.

Gofry gryczane piec w dobrze rozgrzanej i naoliwionej* gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez minutę i znowu odwrócić.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

UWAGA:

*do smarowania gofrownicy olejem należy używać silikonowego pędzla

  1. Odpowiedz

    Ależ pysznosci te goferki. Dawno nie jadłam .
    Zawsze lubiłam z dżemem.
    Pozdrowienia:)

  2. Odpowiedz

    Żałuję, że nie mam gofrownicy… Piękny mają kolor!

    • Ivka, 2012-04-11, 17:14

    Odpowiedz

    Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że powinnam zakupić gofrownicę:)

  3. Odpowiedz

    przyznam się, że gryczanych nie robiłam. Fajny i ciekawy pomysł. Pozdrawiam

  4. Odpowiedz

    mm gryczane, na pewno pyszne 😀

  5. Odpowiedz

    Z mąki gryczanej jeszcze nie robiłam. Muszą być obłędnie pyszne!

  6. Odpowiedz

    o-ho! lubię takie bezjajkowe kombinacje! 🙂 myślę, że moja gofrownica się ucieszy i chętnie przetestuje dla mnie Twój przepis! ^^

    pozdrawiam i zapraszam do siebie na

    http://teczawsloiku.blogspot.com 🙂

  7. Odpowiedz

    mariszka – nie trać czasu na żałowanie, kup! 🙂

    Majana – ja najbardziej lubię wersje "na sucho" i z prostymi dodatkami, syrop klonowy/z agawy itd, powidła, dżem, więc byśmy mogły razem się zajadać 🙂

    kikimora, kibi007 – na pewno muszą :))))
    na dowód ślę wspomnień czar 🙂

    Ivka – powinnaś, jeśli potrzebujesz dodatkowych argumentów to służę nimi najczęściej w weekend :))

    wilczyca-Aga – dziękuję i pozdrawiam 🙂

    Rocksanka – gofrownica się ucieszy :)))
    a zaglądam, zaglądam 🙂

  8. Odpowiedz

    Zrobiłam, pokochałam, uwieczniłam ^^

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.