Słodko-kwaśne muffinki, kolorowe i pachnące latem – polecam na drugie śniadanie i podwieczorek 🙂
Składniki na 18 sztuk
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1400)
1 szklanka maki orkiszowej (630)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżka mleka sojowego w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Składniki mokre:
2 jajka
1 szklanka wody
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 1/2 szklanki truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 czubata łyżka masła bezmlecznego
Wykonanie:
Rabarbar pokroić i wymieszać z 1 łyżeczką cukru.
Truskawki rozdrobnić.
Przygotować kruszonkę – mąkę i cukier wymieszać, a następnie wgnieść masło, rozdrabniając je tak, aby powstały grudki.
Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach i połączyć wlewając składniki mokre do suchych i pobieżnie wymieszać. Dodać rabarbar z cukrem i ponownie szybko wymieszać.
Napełniać foremki muffinkowe do 2/3 wysokości, na ciasto wyłożyć truskawki i wierzch posypać kruszonką, delikatnie ugniatając ciasto.
Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego 🙂