Pyszna, zawiesista, bardzo aromatyczna i treściwa zupa z kukurydzy. Na pewno nie przejdzie bez echa jeśli podamy ją na naszym stole 🙂
Wzorowałam się na przepisie pochodzącym z tej strony.
Składniki na 4-6 porcji:
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
1 średnia czerwona papryka pokrojona w paski
1 szklanka mleka kokosowego
2 1/2 szklanki mleka ryżowego
450 gram kukurydzy (2 duże kolby)
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
Wykonanie:
Rozgrzać olej w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowana zupa. Dodać czosnek, cebulę, paprykę i podsmażyć przez około 3 minuty, często mieszając.
Dodać mleko kokosowe i ryżowe, kukurydzę, curry i szczypiorek i szybko doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego płomienia, przykryć garnek i gotować zupę przez około 20 minut. Doprawić solą, wymieszać i wyłączyć gaz.
Zupę podawać posypaną świeżą kolendrą.
Smacznego 🙂
uwielbiam odkrywać takie smaki. przepis kuszący i jak dla mnie do wypróbowania;)
no piekne zdjecie:)
chyba sie skusze na ta zupke ":)
ps to ja paula:)
Panna Marianna – spróbuj i daj znać czy było smakowicie 🙂
Maciej vel Paula – skuś się skuś, a potem odważ się upiec jakieś muffiny 🙂
taka zupka czuję że smakowała by mi
Izaa – spróbuj się przekonać i daj znać jak wrażenia 🙂