Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Tarta z kurkami i cebulą

Tarty ostatnio przypadły mi do gustu – ciasto przygotowuje się szybko, nadzienie niewiele dłużej, a jeszcze jak mamy pod ręką kurki (które w tym roku obrodziły wyjątkowo) to nie pozostaje nam nic innego jak zakasać rękawki i spędzić te kilkanaście minut w kuchni, żeby potem objadać się ze smakiem 🙂

Składniki na blaszkę o średnicy 24-28 centymetrów:

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej (1400)
1 szklanka mąki pszennej (450)
100 gram margaryny bezmlecznej
1/4 szklanki śmietany ryżowej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
4 szklanki kurek
1 duża cebula
2 łyżki masła roślinnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka kolendry
sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:
2 jajka
1/2 szklanki śmietany ryżowej

Wykonanie:
Przygotować ciasto: do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól, dodać margarynę i posiekać ją nożem na jak najmniejsze kawałki, obtaczając je w mące. Dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Wyłożyć blaszkę ciastem, wyżej wyklejając boki, nakłóć widelcem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Przygotować nadzienie: margarynę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone kurki i cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż do odparowania płynu. Dodać natkę pietruszki, kolendrę i przyprawy, wymieszać i odstawić.

Przygotować sos: 2 jajka rozbełtać ze śmietaną, opcjonalnie można dodatkowo wmieszać (ja z reguły tak robię) nieco przypraw i ziół, tych samych, które dodajemy do nadzienia.

Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto, zalać sosem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Zrezygnowałabym tylko z cebulki, ale.. to da się załatwić, nie?:)

  2. Odpowiedz

    Bardzo, bardzo podoba mi się ten przepis. Czy zjem w tym roku jeszcze kurki… Mam nadzieję… Powiedz skąd śmietana ryżowa?
    Ciepło pozdrawiam:)

  3. Odpowiedz

    tarty są na prawdę fenomenalne. ile można nimi robić wariacji;)
    Twoja apetyczna strasznie

  4. Odpowiedz

    Panna Malwinna – prawda? 🙂

    ewelajna – śmietanę ryżową kupuję w sklepie ze zdrową żywością, jest najlepsza jeśli nie chcemy wpływać na smak potrawy

    Olciaky – jak nie, jak tak :))

  5. Odpowiedz

    Taka tarta musi być przepyszna 🙂

  6. Odpowiedz

    Joanno – nie musi, ale jest :)))

  7. Odpowiedz

    Coś czuję, że jest pyszna:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.