Zupa kukurydziana na mleku ryżowo-kokosowym

Pyszna, zawiesista, bardzo aromatyczna i treściwa zupa z kukurydzy. Na pewno nie przejdzie bez echa jeśli podamy ją na naszym stole 🙂
Wzorowałam się na przepisie pochodzącym z tej strony. 

Składniki na 4-6 porcji:
1 łyżka oliwy z oliwek 
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
1 średnia czerwona papryka pokrojona w paski
1 szklanka mleka kokosowego 
2 1/2 szklanki mleka ryżowego
450 gram kukurydzy (2 duże kolby)
2 łyżeczki curry w proszku 
1 łyżeczka soli 
1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry 

Wykonanie:
Rozgrzać olej w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowana zupa. Dodać czosnek, cebulę, paprykę i podsmażyć przez około 3 minuty, często mieszając. 
Dodać mleko kokosowe i ryżowe, kukurydzę, curry i szczypiorek i szybko doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego płomienia, przykryć garnek i gotować zupę przez około 20 minut. Doprawić solą, wymieszać i wyłączyć gaz.

Zupę podawać posypaną świeżą kolendrą.

Smacznego 🙂

5 komentarzy do “Zupa kukurydziana na mleku ryżowo-kokosowym”

Dodaj komentarz