Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Muffiny z dynią

Muffiny z dynią – wyjątkowy smak, świeżość i słodycz. 
Pozycja obowiązkowa do upieczenia jesienią! 

Składniki na 14 sztuk:

Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli

Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka ryżowego
1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:
1 1/2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach
1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie:
Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i bardzo niedokładnie wymieszać. Dodać startą dynię i rodzynki i jeszcze raz, pobieżnie, wymieszać.

Ciasto wkładać do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek do 3/4 wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po upieczeniu muffiny pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki można wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować bezmleczną margaryną i wysypać kaszą manną
foremek silikonowych nie trzeba specjalnie przygotowywać, można do nich od razu przekładać ciasto

  1. Odpowiedz

    cóż za jesienne muffiny!
    te przyprawy i dynia.
    wyglądają kusząco, takie urocze, jesienne babeczki.

    • Paula, 2010-10-17, 19:02

    Odpowiedz

    nigdy takich nie jadłam. a ciekawe są 🙂

  2. Odpowiedz

    Witaj! Piekłam bardzo podobne, z mąki pszennej razowej, to był u nas prawdziwy hit! Twoje prezentują się świetnie, dynia to jednak dobra rzecz – dobrze że jest jesienią 🙂
    Pozdrowienia ślę :)))

    • paula, 2010-10-18, 03:39

    Odpowiedz

    no muffinki jak dla mnie 🙂 może się wreszcie odważę i je upiekę 🙂

    • aga, 2010-10-18, 07:51

    Odpowiedz

    mmm… chetnie bym sprobowala, bo wygladaja smakowicie:)

    • Ivon, 2010-10-18, 19:50

    Odpowiedz

    Mam dwie wielkie dynie także lada dzień wykorzystam je m.in do muffinek. Twoje wyglądają kusząco i pysznie.

    Miłego dnia !!!

  3. Odpowiedz

    Dziękuję za miłe komentarze!

    Muffiny szczerze polecam – nawet ich robienie można zaliczyć do jesiennych przyjemności :))

    Dobrego dnia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.