Muffiny z dynią to wyjątkowy smak, świeżość i słodycz.
Pozycja obowiązkowa do upieczenia jesienią!
Składniki na 14 sztuk:
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka ryżowego
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 1/2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach
1/2 szklanki rodzynek
Wykonanie:
Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i bardzo niedokładnie wymieszać. Dodać startą dynię i rodzynki i jeszcze raz, pobieżnie, wymieszać.
Ciasto wkładać do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu muffiny pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
*metalowe foremki można wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować bezmleczną margaryną i wysypać kaszą manną
foremek silikonowych nie trzeba specjalnie przygotowywać, można do nich od razu przekładać ciasto
cóż za jesienne muffiny!
te przyprawy i dynia.
wyglądają kusząco, takie urocze, jesienne babeczki.
nigdy takich nie jadłam. a ciekawe są 🙂
Witaj! Piekłam bardzo podobne, z mąki pszennej razowej, to był u nas prawdziwy hit! Twoje prezentują się świetnie, dynia to jednak dobra rzecz – dobrze że jest jesienią 🙂
Pozdrowienia ślę :)))
no muffinki jak dla mnie 🙂 może się wreszcie odważę i je upiekę 🙂
mmm… chetnie bym sprobowala, bo wygladaja smakowicie:)
Mam dwie wielkie dynie także lada dzień wykorzystam je m.in do muffinek. Twoje wyglądają kusząco i pysznie.
Miłego dnia !!!
Dziękuję za miłe komentarze!
Muffiny szczerze polecam – nawet ich robienie można zaliczyć do jesiennych przyjemności :))
Dobrego dnia! 🙂