Rolada razowa z nadzieniem z kurek, suszonych pomidorów i orzechów nerkowca, ułożona na liściach rukoli

Kategoria: grzyby, obiad

Skoro nazwa zdradza wszystkie szczegóły, to ograniczę się do krótkiego – warto! 🙂

Ciasto:
2 szklanki mąki żytniej (1850) + mąka do podsypania blatu
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
1 jajko
1 łyżka octu jabłkowego
150 ml wody
2 łyżki margaryny bezmlecznej

Nadzienie:
2 łyżki oleju
3 szklanki kurek 
1/2 szklanki suszonych pomidorów
1/2 szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

Dodatkowo:
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
duży pęczek rukoli

Wykonanie:
Przygotować ciasto: w naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki, dodać jajko, ocet, wodę i szybko wyrobić. Dodać margarynę i wyrabiać ciasto 10 minut maszynowo lub 20 minut ręcznie. Ciasto będzie lekko klejące.
Przykryć i wstawić na 15 minut do lodówki.
Wyjąć, blat grubo podsypać mąką razową i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30×40 centymetrów. Przykryć ściereczką i zostawić na około 30 minut do przeschnięcia.

Przygotować nadzienie: na patelni rozgrzać oliwę i poddusić kurki (rozdrobnić tylko duże sztuki), aż do odparowania płynu, dodać suszone pomidory pokrojone w paski, posiekane niezbyt grubo orzechy, 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów i dobrze wymieszać.

Ciasto posmarować, używając pędzla, zalewą z suszonych pomidorów, wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku.

Przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Na talerzu ułożyć umyte i osuszone liście rukoli, na nich położyć pokrojoną w plastry roladę i pokropić zalewą z suszonych pomidorów.

Smacznego 🙂

5 komentarzy do “Rolada razowa z nadzieniem z kurek, suszonych pomidorów i orzechów nerkowca, ułożona na liściach rukoli”

Dodaj komentarz