Szanowni Państwo,
lojalnie uprzedzam, że tort ten jest absolutnie, niewyobrażalnie i zupełnie nieprawdopodobnie wręcz obłędny!
Soczyste ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy genialnie koresponduje z pomarańczową masą, a sama ta masa zasługuje na oddzielny poemat!
I kiedy następuje koniec pieśni chcesz śpiewać dalej – jak dobrze, że urodziny mężczyzny są tylko raz w roku, inaczej wpadłabym w uzależnienie.
Jak wyglądał cały tort możecie zobaczyć na stronie tortowo-kawowo-mrufkowo.
Z poważaniem – kawa 🙂
Składniki na blaszkę o średnicy 22 cm
Składniki na ciasto:
1 3/4 szklanki mąki orkiszowej (630)
1 szklanka cukru trzcinowego
3/4 szklanki ciemnego kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka napoju ryżowego
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka wrzącej kawy
Składniki na masę:
2 łyżki margaryny bezmlecznej
3 łyżki mąki orkiszowej (630)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki napoju ryżowego
1 jajko
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skórki z pomarańczy
Wykonanie:
Przygotować ciasto: blaszkę posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną lub mąką. Ciasto będzie lejące, więc jeśli mamy mało szczelną blaszkę radzę wyłożyć ją papierem, albo użyć formy bez łączeń.
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać jajka, napój ryżowy, olej i aromat waniliowy i ubić mikserem przez 3 minuty.
Dodać wrzącą kawę (tak, właśnie taką 🙂 i wymieszać ciasto łyżką.
Przelać do blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone; patyczek po wyjęciu powinien być suchy.
Zostawić ciasto w blaszce na 15 minut, a potem przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Przygotować masę: przygotować naczynie do kąpieli wodnej (czyli do większego garnka, który stał będzie na gazie i w którym gotować się będzie woda wstawiamy mniejszy garnek lub metalowe naczynie, w którym podgrzewane będą składniki masy; mniejszy garnek powinien być zanurzony w wodzie do 3/4 wysokości).
Do naczynia, które będzie podgrzewane w kąpieli wodnej wsypać mąkę, cukier, sól i dodać masło. Ciągle mieszając i podgrzewając składniki połączyć je na gładką masę. Dodawać małymi partiami napój ryżowy i, ciągle mieszając, doprowadzić masę do zgęstnienia.
Ubić jajka na puszystą pianę i powoli dodawać gorącą masę do jajek, nie przerywając ubijania. Masę wstawić do kąpieli wodnej (ja przełożyłam ją z powrotem do naczynia w którym wcześniej gotowałam masę) i cały czas mieszając gotować ją w kąpieli wodnej przez około 5 minut, aż do mocnego zgęstnienia.
Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
Do zimnej masy wlać sok z pomarańczy i cytryny, dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
Ciasto przekroić wzdłuż na 2 części i przełożyć je masą. Wierzch dowolnie udekorować.
Prze – smacznego 🙂
jestem fanką czekolady i czekoladowych wypieków
możesz wytłumaczyć mi co to jest "napój ryżowy"? najlepiej podając mi link do produktu?
LilQa – napój ryżowy, zwany również mlekiem ryżowym, jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością,
wybacz, ale nie podam linka do konkretnego produktu 🙂
oj,
juz tak napakowany czekoladą, że… slinotoku dostaję!
rewelacyjny. i ta błękitna polewa.
A margarynę bezmleczną mogę zastąpić taką zwykłą, czy to wymaga zmiany proporcji?
Bo mnie kusi ten tort, nawet bardzo 🙂 Tak patrząc na połączenie czekolady i pomarańczy to trochę mi (tak bardzo trochę) przypomina tort Sachera 🙂
mmm… wyglada rewelacyjnie, a ja bardzo lubie czekolade, wiec to cos dla mnie:)
uroczo wyglądał ten tort 🙂
Zapowiada się rewelacyjnie. Chętnie spróbuję:)
wiosenka27 – naprawdę polecam!
Paula – najważniejsze, że wzbudził zachwyt jubilata 🙂
aga – jest pycha, lojalnie uprzedzam 🙂
Arvén – można użyć zwykłej margaryny i zwykłego mleka, proporcje zostają bez zmian.
Nie robiłam jeszcze tortu Sachera, ale wszystko przede mną 🙂
Karmel-itka – wierzch tortu został obłożony niebieskim lukrem plastycznym, cieszę się, że Ci się podoba 🙂
jaki ładny! no i jeśli mocno czekoladowy, to na pewno przepyszny
niebieski lukier wygląda rewelacyjnie
Ja tam nie jestem tortowa ale niedługo będę miała swoje własne urodziny więc coś trzeba będzie przyrządzić:) (tak piekę dla siebie i dla mojego Pana urodzinowo:)) Będę miała na uwadze skoro taki obłędny:) Tylko na pewno bez niebieskiej polewy wolałabym coś bardziej klasycznego:) Pozdrawiam!
Kaś – ekstremalnie czekoladowy :)))
Atria C. – niebieski lukier był niebem (jak można zobaczyć na tortowo-kawowo-mrufkowo 🙂
tort można przełożyć i posmarować z wierzchu masą pomarańczową, będzie klasycznie choć niebanalnie 🙂
Jestem absolutnie pod wrażeniem 🙂 Zamierzam zrobić – mam kilka pretekstów w najbliższym czasie 🙂
Czy napój ryżowy mogę zastąpić mlekiem?
OlaCruz – możesz zastąpić mleko ryżowe zwykłym mlekiem – pochwal się proszę efektami 🙂