Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Tort ekstremalnie czekoladowy z masą pomarańczową

Szanowni Państwo,
lojalnie uprzedzam, że tort ten jest absolutnie, niewyobrażalnie i zupełnie nieprawdopodobnie wręcz obłędny!
Soczyste ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy genialnie koresponduje z pomarańczową masą, a sama ta masa zasługuje na oddzielny poemat!
I kiedy następuje koniec pieśni chcesz śpiewać dalej – jak dobrze, że urodziny mężczyzny są tylko raz w roku, inaczej wpadłabym w uzależnienie.
Jak wyglądał cały tort możecie zobaczyć na stronie tortowo-kawowo-mrufkowo.
Z poważaniem – kawa 🙂

Składniki na blaszkę o średnicy 22 cm

Składniki na ciasto:
1 3/4 szklanki mąki orkiszowej (630)
1 szklanka cukru trzcinowego
3/4 szklanki ciemnego kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka napoju ryżowego
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka wrzącej kawy

Składniki na masę:
2 łyżki margaryny bezmlecznej
3 łyżki mąki orkiszowej (630)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki napoju ryżowego
1 jajko
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skórki z pomarańczy

Wykonanie:
Przygotować ciasto: blaszkę posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną lub mąką. Ciasto będzie lejące, więc jeśli mamy mało szczelną blaszkę radzę wyłożyć ją papierem, albo użyć formy bez łączeń.
 
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać jajka, napój ryżowy, olej i aromat waniliowy i ubić mikserem przez 3 minuty.
Dodać wrzącą kawę (tak, właśnie taką 🙂 i wymieszać ciasto łyżką.
 
Przelać do blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone; patyczek po wyjęciu powinien być suchy.

Zostawić ciasto w blaszce na 15 minut, a potem przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Przygotować masę: przygotować naczynie do kąpieli wodnej (czyli do większego garnka, który stał będzie na gazie i w którym gotować się będzie woda wstawiamy mniejszy garnek lub metalowe naczynie, w którym podgrzewane będą składniki masy; mniejszy garnek powinien być zanurzony w wodzie do 3/4 wysokości).
 
Do naczynia, które będzie podgrzewane w kąpieli wodnej wsypać mąkę, cukier, sól i dodać masło. Ciągle mieszając i podgrzewając składniki połączyć je na gładką masę. Dodawać małymi partiami napój ryżowy i, ciągle mieszając, doprowadzić masę do zgęstnienia.
 
Ubić jajka na puszystą pianę i powoli dodawać gorącą masę do jajek, nie przerywając ubijania. Masę wstawić do kąpieli wodnej (ja przełożyłam ją z powrotem do naczynia w którym wcześniej gotowałam masę) i cały czas mieszając gotować ją w kąpieli wodnej przez około 5 minut, aż do mocnego zgęstnienia.
Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.

Do zimnej masy wlać sok z pomarańczy i cytryny, dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.

Ciasto przekroić wzdłuż na 2 części i przełożyć je masą. Wierzch dowolnie udekorować.

Prze – smacznego 🙂

    • LilQa, 2010-10-11, 19:14

    Odpowiedz

    jestem fanką czekolady i czekoladowych wypieków

    możesz wytłumaczyć mi co to jest "napój ryżowy"? najlepiej podając mi link do produktu?

  1. Odpowiedz

    LilQa – napój ryżowy, zwany również mlekiem ryżowym, jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością,
    wybacz, ale nie podam linka do konkretnego produktu 🙂

  2. Odpowiedz

    oj,
    juz tak napakowany czekoladą, że… slinotoku dostaję!
    rewelacyjny. i ta błękitna polewa.

  3. Odpowiedz

    A margarynę bezmleczną mogę zastąpić taką zwykłą, czy to wymaga zmiany proporcji?
    Bo mnie kusi ten tort, nawet bardzo 🙂 Tak patrząc na połączenie czekolady i pomarańczy to trochę mi (tak bardzo trochę) przypomina tort Sachera 🙂

    • aga, 2010-10-12, 03:30

    Odpowiedz

    mmm… wyglada rewelacyjnie, a ja bardzo lubie czekolade, wiec to cos dla mnie:)

    • Paula, 2010-10-12, 03:30

    Odpowiedz

    uroczo wyglądał ten tort 🙂

  4. Odpowiedz

    Zapowiada się rewelacyjnie. Chętnie spróbuję:)

  5. Odpowiedz

    wiosenka27 – naprawdę polecam!

    Paula – najważniejsze, że wzbudził zachwyt jubilata 🙂

    aga – jest pycha, lojalnie uprzedzam 🙂

    Arvén – można użyć zwykłej margaryny i zwykłego mleka, proporcje zostają bez zmian.
    Nie robiłam jeszcze tortu Sachera, ale wszystko przede mną 🙂

    Karmel-itka – wierzch tortu został obłożony niebieskim lukrem plastycznym, cieszę się, że Ci się podoba 🙂

    • Kaś, 2010-10-15, 16:57

    Odpowiedz

    jaki ładny! no i jeśli mocno czekoladowy, to na pewno przepyszny
    niebieski lukier wygląda rewelacyjnie

  6. Odpowiedz

    Ja tam nie jestem tortowa ale niedługo będę miała swoje własne urodziny więc coś trzeba będzie przyrządzić:) (tak piekę dla siebie i dla mojego Pana urodzinowo:)) Będę miała na uwadze skoro taki obłędny:) Tylko na pewno bez niebieskiej polewy wolałabym coś bardziej klasycznego:) Pozdrawiam!

  7. Odpowiedz

    Kaś – ekstremalnie czekoladowy :)))

    Atria C. – niebieski lukier był niebem (jak można zobaczyć na tortowo-kawowo-mrufkowo 🙂
    tort można przełożyć i posmarować z wierzchu masą pomarańczową, będzie klasycznie choć niebanalnie 🙂

  8. Odpowiedz

    Jestem absolutnie pod wrażeniem 🙂 Zamierzam zrobić – mam kilka pretekstów w najbliższym czasie 🙂
    Czy napój ryżowy mogę zastąpić mlekiem?

  9. Odpowiedz

    OlaCruz – możesz zastąpić mleko ryżowe zwykłym mlekiem – pochwal się proszę efektami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.