Gofry mięciutkie i wprost rozpływające się w ustach! Po upieczeniu lekko chrupiące. Szybko się je przygotowuje i niestety równie szybko zjada 🙂
Składniki na 8 gofrów:
1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 szklanki mleka sojowego
1 jajko
3 łyżki oleju
1 szklanka puree z dyni
Wykonanie:
Przygotować puree z dyni wg tego przepisu.
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i goździkami.
W drugim naczyniu ubić jajko, dodać olej, mleko sojowe i dobrze wymieszać. Wlać składniki mokre do suchych, dobrze wymieszać, dodać puree z dyni i dokładnie połączyć.
Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 4-5 minut. Jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1-2 minuty i znowu odwrócić.
Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem lub z dowolnym nadzieniem.
Smacznego 🙂
Świetny pomysł na dynię! W tym roku oszalałam na punkcie dyni:) Gofry na pewno posmakują nawet moim niejadkom. Pozdrawiam
Jakie tam niestety, tym lepiej że szybko znika bo nie ma poczucia że "coś jeszcze jest" i że pomimo skrajnego najedzenia jeszcze coś da się wcisnąć 😛
świetny kolor, nie dziwię się, że szybko zniknęły
z dynią?
wyglądają pięknie.
muszę spróbowac. jeśli dynię dostanę.
ciekawośc ich smaku jest wielka.
Lady Aga – no właśnie, szaleństwo dyniowe w pełni. W tym tygodniu Mężczyzna odmówił zakupu dyni! Jak mógł! Ale za tydzień to odrobię 🙂
Kaś – kolor miały piękny, ale zapewniam Cię, że zniknęłyby nawet gdybyśmy jedli z zamkniętymi oczami 🙂
Arvén – masz rację, czasami brak dokładki jest jedyną szansą na oszczędzenie żołądka 🙂
Karmel-itka – trzymam kciuki żebyś dynię dostała i to piękną! 🙂
asieja – ciekawość zalecam zaspokoić 😉
Szkoda wielka, że jeszcze nie mam gofrownicy…
Pozdrawiam,
SWS
A wiesz, że to bardzo dobrze brzmi! Muszę sobie zapisać do wypróbowania:) Pzdr Aniado
MZ – wszystko przed Tobą 🙂
lepszy smak – zapisz 🙂
również miło pozdrawiam 🙂