Tort tęczowy

Kategoria: torty

Tort bardzo apetyczny i kolorowy! A przy tym prosty do wykonania, smaczny i zawsze wzbudzający zachwyty! 
Polecam 🙂

Składniki na 1 blat o średnicy 19-21 cm:
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki (do 450)
1-2 krople barwnika w żelu

Składniki na masę:
1 1/2 szklanki mleka sojowego
1 duży budyń śmietankowy bez cukru (na 3 szklanki mleka)
6 łyżek cukru
1 margaryna bezmleczna o temperaturze pokojowej
sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Przygotować blat ciasta: białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać cukier i dalej ubijać przez około 1 minutę, aż piana będzie szklista.
Dodać żółtka i barwnik i ubijać masę przez około 30 sekund, do równego rozprowadzenia składników.
Zmniejszyć do minimalnych obroty miksera, dodać mąkę i szybko (15-20 sekund) wymieszać. Zbyt długie ubijanie piany z mąką spowoduje, że ciasto słabo urośnie. Jeśli obawiamy się tego, można mąkę delikatnie połączyć z resztą ciasta używając drewnianej łyżki.

Ciasto piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (drewniana wykałaczka wbita w ciasto powinna być po wyjęciu sucha).
Ciasto pozostawić na 5 minut w blaszce i następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Czynność powtórzyć tyle razy, ile warstw ciasta chcemy uzyskać, każdy blat barwiąc na inny kolor.

Przygotować masę: budyń ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu na połowie podanej ilości mleka sojowego. Przed dodaniem budyniu rozpuścić cukier w ciepłym mleku sojowym.

Margarynę bezmleczną ubić mikserem na gładką masę, powoli dodawać ostudzony budyń i ciągle ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać przesiany przez sitko cukier puder i zmiksować masę na jednolitą konsystencję.

Masą przekładać każdy blat ciasta i układać je jeden na drugim w dowolnej kolejności kolorów.
Wierzch tortu pięknie udekorować.

Jak wyglądał cały tort, a wyglądał jak zawsze bajecznie, możecie zobaczyć u mrufkizet.

Smacznego 🙂

8 komentarzy do “Tort tęczowy”

Dodaj komentarz